Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventief gebruik antibiotica zinloos bij verwijdering schroef of plaat

Webredactie

Het preventief gebruiken van antibiotica bij patiënten bij wie een schroef of plaat verwijderd wordt uit het onderbeen is zinloos. Dat blijkt uit onderzoek van Manouk Backes (AMC). Preventief gebruik van antibiotica helpt niet tegen wondinfecties.

 

Elk jaar verwijderen chirurgen in Nederland bij 18.000 mensen schroeven of platen die zijn geplaatst na een botbreuk. Bij één op de tien patiënten treedt wondinfectie op. Artsen schrijven vaak antibiotica vóór de operatie voor om infecties te voorkomen. Onderzoeker en chirurg-in-opleiding Manouk Backes en traumachirurg Tim Schepers onderzochten hoe effectief het preventief voorschrijven van antibiotica is. Van een groep van 470 patiënten kreeg de helft antibiotica vóór de operatie en de helft niet. Van de groep die antibiotica kreeg trad in 12,9 procent een infectie op na de operatie. Bij de groep zonder antibiotica was dat 14,9 procent, een verwaarloosbaar verschil.

Op dit moment wordt gewerkt aan een richtlijn om geen antibiotica voor een operatie te gebruiken. Daarmee wordt de kans dat bacteriën resistent worden tegen antibiotica verminderd. Waarom zoveel patiënten een infectie krijgen wordt verder onderzocht.

Bron: Journal of the American Medical Association