Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabeteskous met druksensoren

Webredactie

Tijdens de Meeting Fair in Nürnberg in mei presenteerde het Fraunhofer Instituut het prototype van een kous voor diabetespatiënten. De kous heeft ingebouwde sensoren om druk te meten.

 

Als er te veel druk ontstaat op een bepaalde plaats aan de voet, dan ontvangt de patiënt via zijn smartphone of tablet een waarschuwing dat hij zijn voet anders moet plaatsen. De bedoeling van deze kous is het voorkomen van voetulcera. Druk op de voet verhoogt bij diabetespatiënten –  zeker als er ook sprake is van neuropathie en ernstig vaatlijden – de kans op een voetulcus.

Meer dan drukmeting onder de voet alleen

Er zijn wel systemen die de druk onder de voet meten met zolen, maar ze kunnen tegelijkertijd niet de druk op de hiel, de bovenkant van de voet en de enkel meten. Het prototype kous heeft 40 zeer fijne, diëlektrische elastomeer sensoren die de drukbelasting en drukverdeling meten. De sensoren zijn gemaakt van een zacht en zeer rekbaar siliconen-elastomeer folie dat gemakkelijk te integreren is in het textiel. Deze folie wordt aan beide zijden bekleed met zeer flexibele elektroden. Wanneer de folie onder druk komt te staan, wordt deze dunner en breder. Op dat moment wordt een signaal gegeven.

Verder ontwikkelen

De sensoren zijn genaaid of gelijmd tussen twee lagen stof, waarbij de kousen comfortabeler aan- en uit te trekken zijn. De kousen bestaan uit katoen en synthetische vezels en zijn ademend en zweettransporterend. De kous moet nog verder geoptimaliseerd
worden wat betreft de dikte van de sensoren en de wasbaarheid. Ook wordt gewerkt aan een rondgebreide versie. Als de kousen in productie worden genomen mag het niet meer dan 250 euro kosten.