Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ProVoet ondersteunt manifest voor betere gegevensuitwisseling in de zorg

Een brede samenwerking van bedrijven, zorgaanbieders en zorgverzekeraars slaat de handen ineen om medische gegevens veiliger en beter digitaal te kunnen uitwisselen voor bijvoorbeeld meer zorg dichtbij huis. De patiënt staat daarbij centraal, zorgprofessionals (zoals pedicures) worden ontlast.

ProVoet stemt in met dit manifest met de titel ‘Samen vooruit’, dat VNO-NCW voorzitter Hans de Boer op 7 maart jl. namens alle partijen overhandigde aan Minister Bruins (Medische Zorg) en Dianda Veldman (Patiëntenfederatie).

Dit manifest ondersteunt de nieuwe aanpak van Minister Bruins om het voldoen aan afspraken over gegevensuitwisseling zo nodig wettelijk af te dwingen. Ook ProVoet vindt dat er slimmere en veiligere uitwisseling van gegevens nodig is om patiënten en zorgprofessionals (pedicures) te ontlasten en stemt daarom in met dit manifest.

De betrokken partijen bij het manifest willen bereiken dat medische data, met toestemming van de patiënt, makkelijker en veiliger van de ene naar de andere zorgverlener kan. Ook moet de patiënt zelf makkelijk inzage kunnen krijgen in zijn gegevens. In Nederland is er vaak nog geen soepele en veilige gegevensuitwisseling mogelijk. De fax – en soms zelfs de postzegel – is vaak nog gemeengoed in plaats van dat met één druk op de knop de gegevens van de huisarts naar het ziekenhuis kan, of omgekeerd. 

Bron: ProVoet