Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rundvee pedicures opgenomen in expertisecentrum om klauwgezondheid runderen te verbeteren

Webredactie

Ook runderen hebben bij tijd en wijle pedicures nodig: aandoeningen als stinkpoot, mortellaro, zoolzweer, zoolbloeding, tyloom en witte lijndefect kunnen de gezondheid van de dieren ernstig aantasten. Om de klauwgezondheid van koeien op bedrijfsniveau te verbeteren is het Hoofcare Expertise Centrum opgericht.

In het Hoofcare Expertise Centre (HEC) werken de VVRP (Vereniging voor Rundvee Pedicures), AB Vakwerk, AB Werkt, CRV, Faculteit Diergeneeskunde, Dairy Campus, Dairy Training Centre (DTC) en het Nederlands Klauwgezondheidscentrum (NGKC) samen. Het HEC zet in op kennisuitwisseling, maar ook stimulering van het vastleggen van data op de bedrijven.

Eén van de eerste speerpunten van het HEC is het verzamelen van meer gegevens over klauwgezondheid. Deze gegevens zijn een belangrijk hulpmiddel voor een integrale benadering van diergezondheid. Het HEC ziet de verbinding tussen de verschillende erfbetreders (klauwbekapper/voeradviseur/dierenartsen) als noodzakelijke voorwaarde om de aandacht voor en de advisering over klauwgezondheid te stimuleren. Enkele jaren geleden bleek uit het LTO-initiatief ‘Grip op Klauwen’ al dat de samenwerking tussen pedicure, dierenarts en voervoorlichter succesvol is.

 Bron: Nieuwe Oogst