Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Safe Stop onderzoekt eerder stoppen met immuuntherapie bij uitgezaaid melanoom

Maureen Limpens

Op initiatief van het Erasmus MC is het Safe Stop-onderzoek gestart naar eerder stoppen met immuuntherapie bij uitgezaaid melanoom. Het onderzoek tracht aan te tonen dat eerder stoppen met immuuntherapie leidt tot dezelfde uitkomsten van de behandeling, maar met een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

Daarnaast kan het mogelijk leiden tot besparing op onnodige zorguitgaven, wat naar schatting kan oplopen tot 22 miljoen euro.

Belastend

De laatste jaren heeft immuuntherapie grote successen geboekt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker, zeker bij uitgezaaid melanoom. De behandeling is echter belastend omdat deze lang duurt. Patiënten krijgen deze behandeling eenmaal per 2 tot 6 weken via een infuus toegediend voor een periode van twee jaar.

Kostbaar

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat eerder stoppen met de immuuntherapie, zodra de tumor erop reageert, leidt tot dezelfde uitkomsten. Eerder stoppen van de behandeling zorgt voor een betere kwaliteit van leven (minder bijwerkingen, minder invasieve ingrepen, minder ziekenhuisbezoeken) en heeft hiernaast een duidelijk maatschappelijk belang. Daarnaast is immuuntherapie zeer kostbaar (meer dan 70.000 euro per jaar per patiënt) en korter behandelen levert daarmee een grote kostenbesparing op.

Goede tumorrespons

Het doel van de Safe Stop-studie is om aan te tonen dat de behandeling met nivolumab of pembrolizumab eerder gestaakt kan worden bij patiënten die een goede tumorrespons hebben. Bijzonder is dat deze studie mogelijk gemaakt wordt door 4 zorgverzekeraars (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) die het grote belang van deze studie voor patiënt en maatschappij onderkennen. Met dank aan KWF kan ook de kwaliteit van leven worden onderzocht.

Handen ineen

Dr. Astrid van der Veldt, hoofdonderzoeker uit Erasmus MC: “Het is geweldig te zien dat de behandelaars van de 14 melanoomcentra, de zorgverzekeraars en KWF de handen ineenslaan om doelmatig de kwaliteit van de zorg te verbeteren in belang van patiënten en samenleving.”

Bron: Erasmus MC