Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking regeneratieve geneeskunde van start

Webredactie

In het Leids Universitair Medisch Centrum is het startschot gegeven voor RegMed XB, een nieuw samenwerkingsverband voor regeneratieve geneeskunde. Dit samenwerkingsverband richt zich in eerste instantie op drie chronische ziekten, waaronder diabetes 1.

 

In Nederland lijden miljoenen mensen aan een chronische ziekte zoals diabetes type 1, nierziekten of artrose. Onderzoek naar deze ziekten richt zich vaak op het bestrijden of behandelen van symptomen. De partners binnen RegMed XB werken met regeneratieve geneeskunde aan het genezen van patiënten door het herstellen van beschadigde weefsels en organen. Met een startbudget van 25 miljoen euro en het voornemen dat de komende 10 jaar uit te breiden tot 250 miljoen, trekken universiteiten, gezondheidsfondsen, bedrijven en landelijke en regionale overheden samen op.

Prof. dr. Eelco de Koning (LUMC) leidt onderzoek naar oplossingen voor mensen met diabetes type 1 zodat zij geen of veel minder insuline hoeven te spuiten. De onderzoekers werken aan een therapie waarbij nieuwe, lichaamseigen cellen die insuline produceren in het lichaam worden gebracht. Een constructie van biomaterialen moet de nieuwe cellen beschermen tegen de afweerreactie van het lichaam.