Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sensors in huis detecteren gezondheidsproblemen bij ouderen

Webredactie

Onderzoekers aan de universiteit van Missouri (MU) hebben aan twee projecten gewerkt waarbij ze sensors in huis van senioren hebben geplaatst om al in een vroeg stadium eventuele gezondheidsproblemen te kunnen detecteren. Door vroege detectie, nog voordat de ouderen zelf iets in de gaten hebben, zijn gezondheidsproblemen nog klein en beheersbaar. Dat levert een aanzienlijke kostenbesparing in de gezondheidszorg op.

Bij een eerste onderzoek zijn bedsensors onder de matras van senioren geplaatst. Deze sensors leveren gegevens over de hartslag, ademhaling, en de algehele hartactiviteit wanneer senioren liggen te slapen. “Hart-en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak voor zowel mannen als vrouwen,” zegt Marjorie Skubic, professor elektro- en computertechniek aan het MU College of Engineering en directeur van het MU Centrum voor Ouderenzorg en Revalidatie. “Het hebben van een sensor die continu de hartslag monitort zorgt voor een significant voordeel voor oudere volwassenen. De bedsensors kunnen ook gegevens verzamelen over slaappatronen, of mensen in bed liggen, hoe vaak ze in bed liggen, en hoe lang ze in bed liggen.”

In een tweede onderzoek van het MU College of Engineering is gewerkt met een andere zogenoemde ‘in home sensor’. Dit betreft een radar die in de woonkamer van senioren geplaatst zijn in een houten kastje. Deze radar houdt de loopsnelheid bij en het risico op vallen. “Voordat we radar gebruikten, waren we alleen in staat om een inschatting te maken van de loopsnelheid van ouderen en hun gezondheid”, zegt Dominic Ho, mede-onderzoeker en eveneens hoogleraar in elektro- en computertechniek. “Nu weten we dat een achteruitgang in loopsnelheid het risico op vallen bepaalt.”