Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Simpele methode voor detectie subunguaal melanoom

Webredactie

Onderzoekers hebben een simpele methode voor vroegtijdige detectie van subunguaal melanoom, een agressieve vorm van kanker op de nagel, bedacht. Het gebruik van de zogenaamde ABCD-methode kan voor een betere overlevingskans én kwaliteit van leven zorgen voor de patiënt.

In het grootste deel van de gevallen is subunguaal melanoom te herkennen aan een bruine of zwarte bandvormige verkleuring van de nagel, ook ‘longitudinale melanonychia’. Longitudinale melanochyia komt vaak voor, met name onder personen met een Aziatisch of negroïde huidtype. Meestal is het een goedaardige afwijking, maar in zo’n vijf procent van de gevallen gaat het om een (beginnend) subunguaal melanoom. De verkleuring kan al jaren bestaan maar zich later ontwikkelen tot het melanoom.

De in Korea ontwikkelde detectiemethode gaat uit van vier factoren: Age (leeftijd, ouder dan 18), B voor brown bands in brown background (bruine banden op een bruine achtergrond), C voor color in periungual skin (kleur van fibromen) en D voor digit (teen of vinger). De onderzoekers raden aan foto’s te maken van alle nagels en die te toetsen aan de ABCD’s. Als B of C optreden is de kans op subunguaal melanoom zeer groot volgens de onderzoekers. Wel raden ze meer onderzoek aan om de methode verder te verfijnen.

Bron: Annals of Dermatology