Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stamcellen uit vetweefsel kunnen genezing diabetische wonden stimuleren

Webredactie

Het gebruik van stamcellen uit vetweefsel kan de genezing van chronische diabetische wonden stimuleren. Behalve weefselgroei lijken de stamcellen ook de ontsteking te remmen en zelfs te bestrijden. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van onderzoekers aan de Universiteit van Alexandrië (Egypte).

De huidige methoden voor de bestrijding van chronische (ontstoken) wonden bij diabetespatiënten zijn niet altijd effectief. Herstel van de bloedsomloop (revascularisatie) en voorlichting over voetzorg leveren vaak niet het gewenste resultaat.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat behandeling met stamcellen uit vetweefsel een positief effect heeft op de genezing van chronische wonden. Stamcellen zijn cellen die in andere cellen kunnen veranderen. Het grote voordeel van deze stamcellen is dat ze relatief eenvoudig te winnen zijn uit het vetweefsel. Als de stamcellen in de wond worden gebracht ontwikkelen ze zich tot diverse soorten cellen. Maar daarnaast lijken ze ook ontstekingsremmende stoffen uit te scheiden, zorgen ze voor het ontstaan van een korstje op de wond en stimuleren het ontstaan van nieuwe bloedvaatjes. Uit (kleinschalige) klinische tests blijkt dat het gebruik van deze stamcellen voor minder pijnklachten zorgt en voor een betere bloeddoorstroming tijdens bewegen. Wel geven de onderzoekers aan dat er meer en grootschaliger onderzoek nodig is om de effectiviteit en de veiligheid op lange termijn te kunnen garanderen.

Bron: Pubmed.