Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studenten bouwen simpele ‘voetenscanner’ voor patiënten met neuropathie

Webredactie

Studenten van de Rice University (Houston, VS) hebben een simpel en goedkoop apparaat ontwikkeld waarmee onder meer diabetespatiënten met neuropathie hun voeten kunnen (laten) bekijken. Het apparaat maakt foto’s en stuurt die door naar een website. Daarna kan de patiënt zelf of een behandelaar de foto’s bekijken en zo de voeten inspecteren.

Het apparaat lijkt op een voetenbankje zoals die ook in een schoenwinkel staan, maar dan voorzien van een doorzichtige bovenkant, verlichting, een camera en elektronica. De patiënt zet zijn of haar voeten op de doorzichtige bovenkant. Er zit een teenspreider op, zodat ook een goed beeld tussen de tenen mogelijk is. De bovenkant kan aangepast worden voor de linker- en voor de rechtervoet. Als het apparaat wordt gestart via de web applicatie dan gaat de LED-verlichting branden, het bankje maakt foto’s van zowel de onder- als de bovenkant van de voet sen stuurt die door naar een speciale website. Daarna kan de patiënt, of een specialist, de foto’s bekijken op zoek naar drukplekken, wondjes, ontstekingen etc.

Op dit moment onderzoeken andere studenten hoe ze het ontwerp nog wat kunnen stroomlijnen en gereed maken voor productie. Het idee van de studenten was om iets te ontwikkelen dat geavanceerder was dan een gewone spiegel, maar niet zo ingewikkeld en duur als de professionele apparaten van behandelaars. Op deze manier wordt het makkelijker voor diabetespatiënten om de voeten dagelijks te checken, ook voor patiënten die als gevolg van hun ziekte een slechte visus hebben.

 

Bron: Rice University

Foto: Rice University