Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sok bestrijdt pijn bij diabetische neuropathie

Onderzoekers van Rice University (Texas, VS) hebben een Stimu Sock ontwikkeld die kan helpen bij de behandeling van evenwichtsproblemen en pijn in de voeten veroorzaakt door diabetische neuropathie.

De sokken bevatten een binnenzool die haptische feedback kan geven als iemand uit balans raakt, waardoor ze bewegingen kunnen helpen corrigeren. Het kan ook door de huid heen elektrische zenuwstimulatie toedienen die pijn in de voeten kan helpen verminderen. De sokken zijn gekoppeld aan een smartphone-app waarmee gebruikers de meest geschikte instellingen voor hun diabetische neuropathie kunnen vinden.

Onderzoeker Sarah Park: ‘De slimme sok heeft drie gebieden: een aan de voorkant van de binnenzool, een in het midden en een aan de achterkant. Ons doel is om patiënten in staat te stellen zowel de amplitude van de trilling als de locatie waar deze wordt afgegeven te regelen. Sommige patiënten willen misschien alleen trillingen aan de voorkant van hun voeten en anderen alleen aan de achterkant.’

Het team hoopt met de sokken dat de pijn in benen en voeten, veroorzaakt door beschadigde zenuwen, en het gevoelsverlies niet langer dagelijkse activiteiten belemmeren, zoals wandelen. Ook hebben ze bewust gekozen voor een hulpmiddel dat relatief onopvallend is en bovendien draagbaar, zelf te bedienen en makkelijk in het gebruik.

Bron: Medgadget