Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studie ondersteunt verband tussen COVID-19 en ‘coronatenen’

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Een nieuwe studie levert bewijs voor een verband tussen 'coronatenen' – rode zweren of laesies aan de voeten en handen bij kinderen en jonge volwassenen – en COVID-19.

Er is aanzienlijke controverse over de vraag of ‘coronatenen’ – rode zweren of laesies aan de voeten en handen bij kinderen en jonge volwassenen – echt worden veroorzaakt door COVID-19. Een nieuwe studie gepubliceerd in het British Journal of Dermatology levert bewijs ter ondersteuning van de link.

Endotheelcellen

In de meeste gevallen testen getroffen personen negatief met traditionele COVID-19-tests met keeluitstrijkjes en metingen van circulerende antilichamen. Maar de onderzoekers van deze studie ontdekten dat het SARS-CoV-2-virus (dat COVID-19 veroorzaakt) aanwezig was in huidbiopten bij kinderen met symptomen van coronatenen, ondanks negatieve resultaten van traditionele tests. Analyses ontdekten het virus in de endotheelcellen van de bloedvaten van de huid, evenals in de zweetklieren. Elektronenmicroscopie in één biopsie vond ook bewijs van virale deeltjes in endotheelcellen.

Vasculaire schade

“Onze bevindingen ondersteunen een oorzakelijk verband tussen SARS-CoV-2 en coronatenen. Endotheliale schade veroorzaakt door het virus zou het belangrijkste mechanisme kunnen zijn dat deze laesies veroorzaakt”, zegt hoofdauteur van de studie Isabel Colmenero, van Hospital Infantil Universitario Niño Jesús, in Spanje. “Bovendien zou vasculaire schade ook enkele klinische kenmerken kunnen verklaren die worden gezien bij patiënten met ernstige COVID-19.”

Colmenero, C. Santonja, M. Alonso‐Riaño, L. Noguera‐Morel, A. Hernández‐Martín, D. Andina, T. Wiesner, J.L. Rodríguez‐Peralto, L. Requena, A. Torrelo. SARS‐CoV‐2 endothelial infection causes COVID‐19 chilblains: histopathological, immunohistochemical and ultraestructural study of 7 paediatric cases. British Journal of Dermatology, 2020; DOI: 10.1111/bjd.19327
Bron: Sciendedaily.com