Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te veel zout beschadigt kleinste bloedvaatjes

Webredactie

Bij mensen die te veel natrium (een mineraal dat in zout zit) binnenkrijgen via voeding of infuus, heeft dat een schadelijk effect op de kleinste bloedvaatjes (microcirculatie).

Dat concludeert Nienke Rorije in haar proefschrift* over de invloed van natrium op de microcirculatie en de laag die de binnenbekleding van de bloedvaten vormt (endotheel). Ze schrijft daarin ook dat sulodexide, een medicijn dat bestaat uit bouwstoffen van het endotheel, een nieuwe interessante bloeddrukverlager is.

Bloeddrukreactie
Wetenschappers begrijpen niet goed hoe (te) veel natrium leidt tot het stijgen van de bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ook is onduidelijk waarom de bloeddrukreactie op natrium zo verschillend is tussen individuen. Het onderzoek van Rorije draagt bij aan een beter begrip van deze processen. Zij onderzocht hoe grote hoeveelheden natrium de kleinste bloedvaatjes beïnvloeden. Daarnaast toonde ze aan dat gezonde vrijwilligers natrium kunnen opslaan via een mechanisme dat niet-osmotische natriumopslag heet.

Kleinste bloedvaatjes
Het onderzoek laat zien dat niet alleen de nieren, maar ook de kleinste bloedvaatjes een cruciale rol spelen in de volume- en zoutbalans van het lichaam. Als we die rol beter begrijpen, leidt dat tot een verbeterde behandeling van hoge bloeddruk, dysnatriëmie (te veel of weinig natrium in het bloed) en andere condities met een verstoorde water- en zoutbalans.

 

* Nienke Rorije – proefschrift ‘Sodium-induced changes of the endothelial surface layer and microcirculation’

 

Bron: Amsterdam UMC-locatie AMC