Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitbreiding basisverzekerde preventieve voetzorg in 2024

Maureen Limpens
Vanaf 1 januari 2024 geldt de basisverzekerde preventieve voetzorg niet alleen voor diabetespatiënten met een verhoogd risico op een voetulcus, maar ook voor mensen die door andere aandoeningen of als gevolg van een medische behandeling meer risico lopen. Zo meldt het Zorginstituut Nederland in een nieuwe notitie.

Het Zorginstituut Nederland oordeelt dat preventieve voetzorg bij verlies van protectieve sensibiliteit van de voeten, verminderde doorbloeding van de voeten, een kwetsbare huid of verhoogde druk op de huid door een andere aandoening dan diabetes mellitus, ook aangemerkt kan worden als verzekerde zorg van de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Hetzelfde geldt voor preventieve voetzorg als genoemde klachten worden veroorzaakt door een medische behandeling. Dit kan bijvoorbeeld (maar niet altijd en niet uitsluitend) het geval zijn bij mensen met neuropathie na chemotherapie, verhoogde lokale druk op de huid door een standsafwijking van de tenen na een operatie of door osteosynthese-materiaal.

Voor mensen met in de voorgeschiedenis een voetulcus of amputatie, een inactieve Charcot-voet, eindstadium nierfalen of die een nierdialyse krijgen, geldt dat zij in aanmerking komen voor preventieve voetzorg als zij diabetes mellitus hebben, maar ook als zij dat niet hebben.

De preventieve voetzorg kan niet alleen gedaan worden door podotherapeuten en in diabetische voetzorg gespecialiseerde pedicures. Ook voor registerpodologen is nu een beroepscompetentieprofiel geformuleerd.

Lees hier de notitie van het Zorginstituut Nederland.

Bron: Zorginstituut NederlandiStock