Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitbreiding voor valpreventieproject in Brabant

Het anti-valprogramma in Zuidoost-Noord-Brabant wordt na een proefperiode uitgebreid. Het programma is onderdeel van Maak Rimpels, een zelfredzaamheidproject dat ouderen ondersteunt en hen helpt zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.
senior woman with migraine sitting on carpet and touching forehead with hand *** Local Caption *** © LightFieldStudios / Getty Images / iStock
© LightFieldStudios / Getty Images / iStock

Het project kijkt naar wat ouderen zelf kunnen doen. Ze kunnen onder meer hun digitale vaardigheden aanscherpen en worden ondersteund om hun sociale netwerken te versterken. En er is een beweegprogramma onder leiding van een (buurt)sportcoach, dat helpt om hun balans, kracht en vitaliteit te versterken. Met een digitaal apparaatje dat ze op hun lichaam dragen kunnen de deelnemers in de gaten houden welk risico ze lopen om te vallen. Dit helpt hen een val te voorkomen. Doel is om het aantal valincidenten met 60 procent te verminderen.

In het Integraal Zorgakkoord (IZA), dat de zorgsector en de politiek hebben afgesloten, is afgesproken dat gemeenten en zorgverzekeraars uiterlijk 1 januari 2024 zorgen voor een aanpak van valpreventie bij ouderen. In project Maak Rimpels werken nu de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leenden, Someren en Valkenswaard samen met de zorgverzekeraars CZ en VGZ.

Bron: Skipr