Een nieuwe methode om knieartrose te behandelen zorgt ervoor dat met name bij jonge mensen het plaatsen van een prothese uitgesteld kan worden. Door de zogenaamde kniedistractie hebben mensen jarenlang minder pijn en kunnen ze beter bewegen.
Bij mensen met artrose die op relatief jonge leeftijd een kunstgewricht in de knie krijgen, moet de prothese vaak nog een keer vervangen worden. Het vervangen van een prothese geeft een grotere kans op complicaties. Ook ‘werkt’ een tweede prothese vaak minder goed: patiënten zijn beperkter in hun dagelijks leven.
Bij een kniedistractie wordt het boven- en onderbeen van mensen met knieartrose met een kniedistractor, een metalen frame, zes weken lang licht uit elkaar getrokken. Het aangetaste kraakbeen krijgt zo de kans zich te herstellen. De kniedistractiebehandeling is door het UMC Utrecht ontwikkeld met financiële steun van ReumaNederland. Het is bedoeld voor relatief jonge patiënten (onder de 65 jaar) met ernstige knieartrose bij wie bestaande behandelingen, zoals pijnstilling en fysiotherapie, niet meer voldoende helpen.
Bron: ReumaNederland en Maastricht UMC+