Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Val vaak veroorzaakt door een infectie

Webredactie

Een val wordt vaak veroorzaakt door een onderliggende infectie. Onderzoekers van Massachusetts General Hospital waarschuwen hiervoor. Veel mensen die in de gezondheidszorg werken, denken bij een val echter niet aan een mogelijke ziekte. En dat terwijl een infectie de bloeddruk kan verlagen en kan leiden tot duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd.

Naarmate mensen ouder worden, wordt het risico dat zij vallen over het algemeen groter. Pedicures kunnen ouderen dan goed passende schoenen of pantoffels adviseren, zodat zij stabieler staan. Maar, zoals blijkt uit dit onderzoek, hoeft een val niet veroorzaakt te worden door verminderde stabiliteit.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 161 mensen. Zij kwamen op de eerste hulp terecht na een val en achteraf bleek een infectie de oorzaak van de val. De vaakst voorkomende infecties waren urineweg-, bloed- en luchtweginfecties. Bij vier op de tien patiënten werd in eerste instantie helemaal niet aan een infectie gedacht. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat de patiënten verder geen ziekteverschijnselen vertoonden, zoals koorts of een versnelde hartslag. 20 procent van de patiënten hield een botbreuk aan de val over en het ging hierbij in de helft van de gevallen om een gebroken heup.

Ouderen vallen het vaakst vanwege een infectie, maar in principe kan het iedereen overkomen. Van de patiënten die betrokken waren in het onderzoek was 20 procent jonger dan 65 jaar. Bij mensen met dementie kan een infectie bovendien zorgen voor extra verwarring.

Volgens hoofdonderzoeker Farrin Manian is het belangrijk dat zorgverleners en familieleden de patiënt vragen hoe hij of zij zich voelde voor het ongeluk en moeten ze er niet automatisch vanuit gaan dat een val wordt veroorzaakt door onhandigheid of struikelen.

Bron: Gezondheidsnet, HealthDay