Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterd robot-harnas voor mensen met dwarslaesie

Webredactie

TU Delft studenten van Project MARCH het ontwerp van een nieuw exoskelet, de MARCH IV, onthuld. Dit is een robotachtig harnas dat mensen met een dwarslaesie doet opstaan en ze in staat stelt weer te lopen.

Het nieuwe ontwerp bevat slimmigheden, zoals de zijwaartse stap, die de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Het exoskelet wordt in de komende weken door de studenten zelf geproduceerd en is naar verwachting eind mei gereed voor de eerste fysieke tests.

Nieuw heupgewricht

Het nieuwe ontwerp bevat elementen die ervoor zorgen dat het exoskelet kan reageren op de omgeving en de gebruiker meer bewegingsvrijheid geeft. Zo zorgt de toevoeging van een extra heupgewricht ervoor dat de gebruiker naast een voorwaartse stap ook een zijwaartse stap kan maken. Deze nieuwe bewegingsvrijheid maakt het mogelijk om stabieler met twee benen op de grond te staan.

Belangrijke wensen van gebruikers zijn zorgen voor meer balans en op langere termijn het lopen zonder krukken. Dit laatste is nu nog niet mogelijk. Door toevoeging van druksensoren in de voetzool van het nieuwe exoskelet, wordt dit jaar data verzameld om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van balans. Deze informatie kan komende jaren de balans van het exoskelet verder helpen verbeteren.

Jaarlijks zet een nieuw team van 25 TU Delft studenten zich vrijwillig in voor de ontwikkeling van het exoskelet. Elk team verbetert en optimaliseert het prototype van het jaar ervoor.

Bron: Project March