Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verklarende woordenlijst voor patiënten met borstkanker

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Stichting kanker.nl heeft samen met borstkankerspecialisten van het Maastricht UMC+ een verklarende woordenlijst voor borstkanker ontwikkeld. Het woordenboekje bevat 300 termen en beoogt om verwarring te voorkomen bij borstkankerpatiënten door het vakjargon dat zorgprofessionals vaak gebruiken.
Foto: iStock

De woordenlijst die uitleg geeft over borstkankerjargon is een initiatief van oncologisch chirurg prof. dr. Marjolein Smidt van het Maastricht UMC+. Zij merkte dat patiënten op zoek naar antwoorden soms alleen maar meer vragen kregen.

Belangrijk

Om patiënten van betere en toegankelijker informatie te voorzien, is het idee ontstaan om een verklarende woordenlijst aan te bieden. Smidt: “Het liefst zie ik dat deze lijst uiteindelijk opgenomen wordt in alle (ziekenhuis)portalen zodat alle borstkankerpatiënten in Nederland de juiste uitleg krijgen. 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt immers met borstkanker te maken.”

Goed te begrijpen

De lijst bestaat uit meer dan 300 termen over borstkanker, inclusief synoniemen en toelichtingen. De toelichtingen zijn op een taalniveau dat voor 80% van de Nederlanders goed te begrijpen is. Het woordenboek is inhoudelijk gecheckt door de borstkankerspecialisten van het MUMC+. Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) hielp mee door het woordenboek te controleren op relevantie en begrijpelijkheid. Het doel is uiteindelijk om de lijst met termen en toelichtingen aan de Elektronische Patiënten Dossiers (EPD’s) van borstkankerpatiënten te koppelen voor alle centra die hier belangstelling voor hebben.

Klik hier voor de woordenlijst.

Bron: MUMC+