Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vitamine B6 wellicht middel tegen diabetes 2

Webredactie

Pyridoxamine, een vitamine-B6-variant, kan wellicht een krachtig middel worden tegen diabetes type 2. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht haalden goede resultaten bij tests op muizen met overgewicht.

 

In Maastricht doen wetenschappers al jaren onderzoek naar de oorzaken van diabetes type 2. Ze richten zich onder meer op het aanpakken van versuikerde eiwitten (AGE’s). AGE’s leiden tot verstijving van de vaatwanden, wat weer leidt tot nier-, oog- en zenuwschade. Pyridoxamine, een variant van vitamine B6, blijkt deze AGE’s onschadelijk te maken.

Een onderzoeksteam keek onder meer naar muizen met flink overgewicht. Pyridoxamine hielp goed bij deze muizen: ze vielen af en ook waren hun bloedsuikers en cholesterol verbeterd. Bovendien reageerden de muizen beter op insuline en werden hun bloedvaten gezonder.

Inmiddels is er al onderzoek van start gegaan met 120 mensen met prediabetes, de voorloper van diabetes type 2, om te kijken of pyridoxamine ook goed werkt bij mensen. Het is in eerste instantie de bedoeling dat de stof helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Wellicht heeft pyridoxamine ook gunstige effecten bij mensen die al diabetes hebben.

Pyridoxamine komt van nature voor in vis, kip, noten en sommige vruchten en groenten. Maar via voeding krijg je er niet genoeg van binnen. De onderzoekers gebruiken voor het onderzoek dan ook pyridoxamine in pilvorm.