Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voeten in nog geen halve eeuw 2 maten gegroeid

Webredactie

Britse voeten worden steeds groter en breder. Sinds 1970 zijn de voeten van de Britten twee maten gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse College of Podiatry dat is uitgevoerd in het kader van een bewustmakingscampagne over voeten en gezondheid.

Hadden Britse mannen in 1970 gemiddeld maat 8 (± maat 42 volgens de Europese systeem ) nu hebben ze gemiddeld maat 10 (±44 à 44,5). Vrouwen zijn gemiddeld van maat 4 (37) in 1970 gegaan naar nu gemiddeld maat 6 (± 39 à 39,5). Toch proppen zowel mannen als vrouwen hun voeten in te smalle of te kleine schoenen. Het onderzoek suggereert dat dit te wijten is aan te weinig kennis over schoenmaten en wijdtematen, de groei in online winkelen, het niet laten aanmeten van de schoenen door een professional en het willens en wetens kopen van een verkeerde schoenmaat, omdat bepaalde schoenen in de mode zijn.

Groter en breder

Meer dan een kwart (26%) van de mannen en 41% van de vrouwen zegt dat hun voeten tijdens hun volwassen leven groter en breder zijn geworden (48% van de mannen zegt dat hun voeten groter en 61% dat ze breder zijn geworden. Bij de vrouwen geeft 35% aan dat hun voeten groter en 68% zegt dat ze breder zijn geworden. Zij schrijven dit toe aan de toename van hun lichaamsgewicht (41%) en het ouder worden (55%).

5 redenen voor het kopen van niet-passende schoenen

Maar zowel mannen (34%) als vrouwen (46%) gaven toe dat ze schoenen kopen die niet passen, waarbij de kans datze te kleine schoenen kopen bijna twee keer zo groot is (44%) als de kans dat ze te grote schoenen kopen (24%). De vijf belangrijkste redenen die ze opgaven waarom ze niet-passende schoenen kochten, waren:
• “Ik dacht dat ik de juiste maat had gekocht, maar toen ze thuis aandeed, voelden ze niet comfortabel.” (35%)
• “Ik vond de schoenen, maar ze hadden ze niet in mijn maat.” (27%)
• “Ik kocht ze online en wist niet dat ze niet zouden passen .”(26%)
• “Ze waren in verkoop.” (19%)
• “Ik had geen tijd om ze in de winkel te passen.” (15%)

Het onderzoek suggereert ook dat mensen misschien niet eens weten welke maat schoenen ze moeten dragen. 17% heeft de voeten nog nooit laten opmeten – zelfs niet als kind – en de meerderheid van andere volwassenen heeft de voeten niet meer laten opmeten sinds ze 10-15 jaar waren. Tevens is 62% zich er niet van bewust dat er naast lengtematen ook breedtematen voor schoenen bestaan.

Top 5 klachten

Met het vele dragen van niet-passende schoenen is het niet verwonderlijk dat 29% van de vrouwen en 18% van de mannen frequent, en sommigen zelfs dagelijks, last heeft van pijnlijke voeten. De top 5 van klachten ziet er voor mannen en vrouwen als volgt uit:

Tabel voetklachten
In een reactie op de bevindingen, zei podotherapeut Lorraine Jones van The College of Podiatry: “Voeten worden steeds groter, omdat we als volk steeds langer en zwaarder worden. Gewichtstoename legt meer druk op de voeten en dat betekent dat ligamenten en gewrichten harder moeten werken om de structuur van de voet te behouden en je mobiel te houden. Als iemand zwaarder wordt, zullen de voeten na verloop van tijd breder worden om de toenemende druk op de voeten aan te kunnen. Dat kan pijn veroorzaken, leiden tot mobiliteitsproblemen en kan de kans op het ontwikkelen van artrose vergroten. Het is natuurlijk belangrijk dat mensen ervoor zorgen dat ze een gezond gewicht krijgen en behouden, maar daarnaast is het ook belangrijk dat ze comfortabele, goed-passende schoenen kopen.”

Waarschijnlijk is de situatie in Nederland niet echt anders.