Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Temperatuurdaling in opperhuid zegt iets over eelt

Omdat eelt vaak niet duidelijk zichtbaar is voor de patiënt en delen van de dode huid tijdens het verwijderen over het hoofd kunnen worden gezien, kunnen aanvullende hulpmiddelen nuttig zijn bij beoordeling en follow-up. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto (Canada) gaan in het wetenschappelijke blad Sensors in op de vraag of thermische beeldvorming waarde toevoegt aan de beoordeling van eelt (callus).
Professional beautician in blue gloves peels heel of male client with grinding tool at pedicure procedure in modern salon closeup *** Local Caption *** © Friends Stock / stock.adobe.com (Symbolbild mit Fotomodell)
© Friends Stock / stock.adobe.com (Symbolbild mit Fotomodell)

De onderzoekers hebben een theoretische analyse uitgevoerd van de haalbaarheid van thermografische beeldvorming voor eeltidentificatie. Uit hun analytische berekeningen blijkt dat de temperatuurdaling in de opperhuid in de orde van 0,1 °C zou moeten liggen voor de normale buitenste huidlaag bij een harige huid, 0,9 °C voor een kale huid en 1,5-2 °C of hoger bij eelt.

Ze hebben hun voorspellingen gevalideerd en de haalbaarheid van thermografische beeldvorming voor eeltidentificatie aangetoond in twee klinische casusreeksen. De experimentele resultaten komen overeen met theoretische voorspellingen en ondersteunen het idee dat lokale variaties in de huidtemperatuur kunnen wijzen op variaties in de dikte van de opperhuid, die kunnen worden gebruikt voor identificatie van eelt.

In het bijzonder kan een daling van de oppervlaktetemperatuur in de orde van 0,5 °C of meer indicatief zijn voor de aanwezigheid van eelt, vooral in gebieden die gevoelig zijn voor eelt. Bovendien laten de analytische berekeningen en fantoomexperimenten het belang zien van metingen van de omgevingstemperatuur tijdens thermografische beoordelingen.

Bron: Pubmed