Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vroege opsporing reuma met MRI lastiger dan gedacht

Webredactie

Hoe eerder je reuma ontdekt, hoe eerder je kunt beginnen met de behandeling. Radioloog in opleiding Lukas Mangnus onderzocht tijdens zijn promotie of een MRI-scan kan bijdragen aan de vroege opsporing van reuma. Maar er zijn nog wat haken en ogen, schrijft hij in zijn proefschrift dat hij op 26 oktober verdedigde.

Het grote voordeel van een MRI-scan is dat je er kleine onstekingsgebieden op kunt zien. Op een röntgenfoto zijn afwijkingen pas zichtbaar als de gewrichten al schade hebben opgelopen. Maar dat lijkt ook meteen de valkuil van deze methode. Uit een studie met 193 vrijwilligers zonder gewrichtsklachten bleek dat bij ongeveer drie kwart van hen al kleine ontstekingen in de gewrichten of botten zichtbaar waren op de MRI-scan. Artsen noemen dit ‘vals positief’: iemand het stempel reuma geven terwijl er niks aan de hand is.

MRI kan wel nuttig zijn voor het opsporen van reuma volgens de onderzoeker. Het kan schade eerder opsporen dan andere methoden als röntgen en lichamelijk onderzoek. Maar onderzoekers moeten er wel achter komen hoe de MRI-scan geïnterpreteerd moet worden. “Wellicht kunnen we een punt vinden waarboven we de schade kunnen bestempelen als abnormaal. Op basis daarvan kunnen we dan een behandeling starten” volgens Lakus Mangus.

In Nederland is sinds kort een nieuwe richtlijn voor huisartsen voor het doorverwijzen met mogelijke reumaklachten van kracht. Patiënten moeten dan binnen drie weken doorverwezen worden naar een reumatoloog.