Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vroege opsporing zenuwschade bij diabetes

Webredactie

Dankzij een klein, draagbaar apparaatje dat je kunt vastmaken aan een bril, kunnen onderzoekers mogelijk zenuwschade bij diabetes eerder opsporen. Het apparaatje is ontwikkeld door onderzoekers in Taiwan en meet onder andere de samentrekkingen van de pupil in het oog.

Eén van de mogelijke gevolgen van diabetes is neuropathie. Bij autonome neuropathie is het gedeelte van het zenuwstelsel aangetast dat controle heeft over de organen (zoals je hart, maag en darmen). Je kunt daardoor onder andere last krijgen van flauwvallen, incontinentie, misselijkheid en hartritmestoornissen.
Vaak wordt autonome neuropathie pas ontdekt als de eerste tekenen van zenuwschade ontstaan en organen niet goed meer functioneren. Maar door neuropathie eerder op te sporen, kun je eerder met een behandeling starten waardoor schade aan de zenuwen mogelijk beperkt blijft.

Pupillometer

Sinds kort is een nieuwe optische techniek ontwikkeld waarmee je autonome neuropathie eerder kunt vaststellen. Deze techniek bestaat uit een klein, draagbaar apparaatje dat een pupillometer wordt genoemd. Je kunt het ‘ophangen’ aan je bril en het weegt maar 78 gram, iets zwaarder dus dan een Google Glass. Het apparaat is zo ontwikkeld dat je het een halfuurtje moet dragen. In die tijd worden je pupillen gemeten.

Waarom de pupillen?

Pupillen worden door het autonome zenuwstelsel aangestuurd. Deze zenuwen hebben controle over de spieren in het oog. Hierdoor kan de pupil groter of kleiner worden bijvoorbeeld onder invloed van de lichtsterkte of medicijnen. Dit wordt ook wel de pupilreflex genoemd. Vaak wordt er naar de pupilreflex gekeken om tekenen van hersen- of zenuwschade te ontdekken.

Onderzoek

De pupillometer werkt door onzichtbaar gekleurd licht in het oog te schijnen dat de pupil stimuleert. Het apparaatje werkt met vier verschillende lichtbronnen (wit, rood, groen en blauw) en twee verschillende sterktes, die afwisselend worden gebruikt. De hoeveelheid licht dat door het oog wordt gereflecteerd, wordt opgevangen door een camera. Aan de hand daarvan wordt de grootte en reactiesnelheid van de pupil bepaald.
De pupillometer is getest bij 36 gezonde mensen en 10 mensen met diabetes. De pupillometer kan tien verschillende onderdelen meten die te maken hebben met de grootte en de reactietijd van de pupil. Bij mensen met diabetes en autonome neuropathie blijkt dat vijf van die onderdelen vaak afwijkend zijn. Door deze afwijkingen te meten, kun je neuropathie vaststellen.

Toekomst

De pupillometer blijkt een makkelijke, goedkope en betrouwbare methode te zijn om neuropathie bij mensen met diabetes vroegtijdig vast te stellen. Momenteel wordt onderzocht of de pupillometer ook veilig en effectief is. Als de resultaten succesvol zijn, dan kan de pupillometer waarschijnlijk in de toekomst in de praktijk worden toegepast. ‘Lees meer over het onderzoek opLeesbaarOnderzoek.nl’