Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwenvoeten: hoe ouder hoe breder

Webredactie

Naarmate vrouwen ouder worden, worden hun voeten breder. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Omdat schoenen in de schoenenwinkel gemaakt worden voor de ‘gemiddelde’ voetvorm, kan dat leiden tot pijnlijke voeten.

 

Ongeveer 20-30% van de ouderen – vooral vrouwen – heeft pijn in de voeten. Niet zelden is het dragen van te klein en te smal schoeisel de oorzaak. Bij vrouwen is de hoge hak een extra bron van voetpijn. Volgens de auteurs van het onderzoek zijn schoenen in de schoenenwinkel gemaakt voor de ‘gemiddelde’ voetvorm, en houden schoenontwerpers geen rekening met mogelijke voetveranderingen bij het ouder worden.
Om de vormverandering van de vrouwelijke voet in kaart te brengen, gingen de auteurs aan de slag met 168 mobiele vrouwen van 20-80+ jaar uit het noorden van Nederland. Getrainde testers namen bij deze vrouwen een zestal metingen af: voetlengte, balbreedte, balomtrek, omtrek van lage en hoge wreef, en de omtrek van de hielwreeflijn.
Oudere vrouwen hadden grotere voetmaten, ook na correctie voor BMI. Per 10 jaar steeg de balbreedte 3,1-4,0 mm, de balomtrek met 5,6-7,4 mm, de hogewreefomtrek met 0,4-4,8 mm en de hielwreefomtrek met 1,8-1,9 mm. Balbreedte en balomtrek en de omtrek van de linker hoge wreef vlakten af bij vrouwen van 70-75 jaar, en daalden bij 80-plussers. Voor de lagewreefomtrek kreeg leeftijd niet de overhand boven BMI. Voetlengte (schoenmaat) was niet gerelateerd aan leeftijd.

“De vrouwen tonen een continue verbreding van voornamelijk de voorvoet in de loop van de jaren”, volgens de onderzoekers. “Voor een goede pasvorm zou het design van schoenen voor ouderen anders moeten zijn dan voor jongeren.” De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Maturitas.