Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelf aan de slag met het maken van een website

Webredactie

“Ik hoef geen website, ik zit toch al vol”, is een uitspraak die je met enige regelmaat onder pedicures hoort. Nú een volle praktijk hebben is fijn, maar het is geen garantie voor de toekomst. Potentiële klanten gaan meteen even googelen als ze op zoek zijn naar een dienst of product. Ben je niet op internet vindbaar dan is het een gemiste kans op het werven van klanten. En niet alleen klanten zoeken informatie over je op internet. Ook potentiële verwijzers googelen om een eerste indruk te krijgen. Heb je nog geen website? Podopost helpt je op weg.

Om een website op internet te maken heb je 3 dingen nodig:

1. Een domein naam

2. Een hostingbedrijf

3. Een Content Management Systeem om je website te bouwen en te onderhouden

Een domeinnaam registreren

Iedere computer die verbonden is met een netwerk of met het internet heeft een IP-adres, een unieke cijfercode, waaraan ander computers op internet de computer kunnen herkennen. Die cijfercode is niet altijd makkelijk te onthouden. Een domeinnaam (websiteadres) is meestal een makkelijk te onthouden naam waaraan ook een IP-adres (bestaande uit een cijferreeks) is gekoppeld, zonder dat je de lastige cijfercode hoeft te onthouden.

Een domeinnaam kun je alleen maar kiezen als nog niemand anders die domeinnaam heeft laten registreren. Dat kun je controleren via de site van Stichting Domein Registratie Nederland: https://www.sidn.nl/. Op deze site lees je alles over domeinnamen, het laten registreren van domeinnamen en ook hoe je je domeinnaam extra kunt beveiligen tegen internetcriminelen. Kosten voor het laten registreren van een domeinnaam variëren van  zo’n € 3,95 tot € 10 per jaar.

Een hostingbedrijf

Als je een website en een domeinnaam hebt, dan moet je website nog ergens ‘onderdak’ krijgen. Dat doe je bij een provider of hostingbedrijf. Daar huur je als het ware voor je website een plekje op hun server. Vaak kunnen zij ook de domeinnaam regelen.  Kosten voor het hosten van je website variëren gemiddeld van € 5 tot zo’n € 15 per maand  (met flinke uitschieters naar beneden van 0,50 cent per maand tot zo’n  € 200 per maand).

Content Management Systeem

En nu dan het maken van de website zelf. Daar heb je een Content Management Systeem  voor nodig, vaak afgekort tot CMS. Dit is een softwareprogramma waarmee je je website kunt bouwen, beheren en van inhoud kunt voorzien, zonder dat daar veel technische kennis voor nodig is. Je hoeft dan bijvoorbeeld geen ingewikkelde codes in te voeren om een afbeelding op een juiste plek te plaatsen.  De drie bekendste gratis CMS-systemen zijn WordPress (voor eenvoudige websites), Drupal (voor complexe websites) en Joomla (zit er tussenin).

Server in data center

WordPress

Als voorbeeld nemen we WordPress, omdat dit het meest gebruikte CMS is. Oorspronkelijk was WordPress bedoeld voor het maken van weblogs, maar mensen gebruiken het steeds vaker om hun website mee te maken.  De sterke kant is de eenvoud, waardoor je snel en makkelijk artikelen en berichten op je website kunt plaatsen. WordPress biedt een ruime keuze aan  zowel gratis als betaalde sjablonen, ook wel templates genoemd. Dit zijn basisontwerpen voor websites met een vooraf bepaalde layout. De basis kun je uitbreiden met behulp van  plugins, kleine stukjes software waarmee je een extra functionaliteit toevoegt. Bijvoorbeeld een kaart van Google maps waarop de locatie van je praktijk is aangegeven of een formulier plugin, waarmee je bijvoorbeeld een contactformulier kunt toevoegen.  Binnen een half huur kun je een website van WordPress hebben staan.  Je kunt WordPress downloaden via https://nl.wordpress.org. Dan kun je meteen aan de slag met het maken van je website.  Je moet dan wel zelf je domeinnaam en hosting regelen en bekostigen.

Wil je zelf minder hoeven te regelen dan zijn er speciaal voor pedicures twee andere opties: Praktijkinfo en PedicureWebsite.

Praktijkinfo

Praktijkinfo is het websitepakket van BSL ,de uitgever van onder meer Podopost.  Dit systeem, dat speciaal is opgezet voor praktijkhouders, heeft een speciale versie voor pedicures. Voordeel is dat er in verschillende modules al veel basisinformatie over het werk van de pedicure is te vinden, zodat je niet alle tekst zelf hoeft te bedenken. Zo staat er onder meer standaard informatie in over het werken volgens de Code, het werk van de pedicure, over voetproblemen, over behandelingen, over zorgverzekeringen en is er een prijslijstmodule. Deze informatie kun je naar eigen wens aanpassen. Daarnaast kun je aanvinken welke formulieren je wilt gebruiken (contactformulier, afsprakenformulier, klachtenformulier), of je een gastenboek wil, of je automatisch een kaartje van Googlemaps met jouw locatie op je website wil, of je een nieuwsmodule wilt, etc. Bovendien is er een gratis wachtkamermodule beschikbaar: een programma waarmee je op een tv-scherm in je wachtkamer informatie aan je klanten kunt geven. Voor je berichten van Facebook kan een koppeling naar je website worden gemaakt.

Voor Praktijkinfo wordt je domeinnaam geregeld. Een website van Praktijkinfo is veilig. Zo draaien alle Praktijkinfo sites op een beveiligde server-omgeving, is de serverprovider  –  waar je website wordt ondergebracht – gecertificeerd volgens de internationale normeringen, en  zijn alle pagina’s voorzien van een SSL-verbinding.

Abonnees van Podopost en leden van ProVoet krijgen 30% korting op de normale maandprijs en betalen daardoor € 10,85 per maand i.p.v. € 15,50.  Een demo-account aanmaken? Ga naar https://www.praktijkinfo.nl/ en je hebt in 10 minuten een account aangemaakt, waarmee je 30 dagen lang gratis alle mogelijkheden kunt uitproberen.  Heb je toch liever assistentie bij het opzetten van de website dan kun je  voor € 180 een 2  uur durende workshop aan huis aanvragen. Alle prijzen zijn exclusief btw.

PedicureWebsite

Brancheorganisatie ProVoet heeft ook een websitepakket speciaal voor pedicures: PedicureWebsite. Ook bij dit pakket is er al veel standaard informatie beschikbaar. Zo heeft ProVoet teksten en afbeeldingen beschikbaar gesteld en kun je kiezen uit 3 verschillende sjablonen. Daarnaast zijn er functies zoals een fotogalerij, een prijslijstmodule, een contactformulier en veel gestelde vragen en antwoorden.  PedicureWebsite kent een eenvoudige koppeling met je social media activiteiten, zoals Facebook en Twitter. Bij dit websitepakket krijg je een eigen internetadres en een e-mailadres naar keuze. De aanvraag voor de domeinnaam kan geregeld worden, maar als je al een domeinnaam hebt kun je die ook blijven gebruiken.

De kosten bedragen € 8,50 per maand en eenmalig € 47,50 voor administratie- en set-upkosten. Deze kosten zijn exclusief btw. PedicureWebsite is alleen voor leden van ProVoet en vervalt als het lidmaatschap van de brancheorganisatie wordt beëindigd.

Ben je geïnteresseerd in PedicureWebsite dan kun je je aanmelden via de website van Brancheorganisatie ProVoet: https://www.provoet.nl