Schimmels kunnen ook positieve eigenschappen hebben, zo ontdekten een ontwerper en een bioloog. Sommige blijken geschikt te zijn om er een coating van te maken die geschikt is om waterdicht kunstleer te ontwerpen. Zij kregen de Bio Art & Design Award (bedrag van 25.000 euro) en kunnen dit nu samen met het Radboudumc verder ontwikkelen.
Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken, vroegen ontwerper Emma van der Leest en bioloog Aneta Schaap-Oziemlak zich af. Zij zochten de samenwerking met Paul Verweij en Sybren de Hoog van het Radboudumc. Samen wonnen zij de Bio Art & Design Award om de ontwikkeling van waterdicht kunstleer verder uit te werken.
Kunstleer
Ontwerper Emma van der Leest en bioloog Aneta Schaap-Oziemlak maken voorwerpen met hulp van levende organismen. Zo ontwikkelden ze een kunstleer dat gemaakt wordt door micro-organismen. Volkomen natuurlijk en biologisch afbreekbaar, maar niet waterdicht. Dit is op te lossen door een waslaag op het materiaal aan te brengen, maar gangbare synthetische coatings zijn zelden duurzaam geproduceerd.
Bruikbare schimmeldraden
Schimmels kunnen wel waterafstotende stoffen produceren, maar het gebruik hiervan in de ontwikkeling van biomaterialen is nog onbekend terrein. Een van deze schimmels is Hormographiella aspergillata. Geen prettige schimmel. In het ziekenhuis zorgde deze voor een moeilijk behandelbare longinfectie bij een patiënten met leukemie. In de natuur kennen we de seksuele vorm van deze schimmel als een paddenstoel (inktzwam). De draden van deze schimmel zijn mogelijk bruikbaar voor het maken van een waterdichte coating.
Coatings verder ontwikkelen
In het project ‘Coating extrahuntur a fungi’ zochten Van der Leest en Schaap-Oziemlak de samenwerking met Paul Verweij en Sybren de Hoog van het Radboudumc. Binnen het Expertisecentrum Schimmelinfecties van het Radboudumc en het CWZ hebben zij veel kennis over de Hormographiella aspergillata schimmel en de mogelijkheid om deze te cultiveren. Samen gaan zij de schimmelcoatings verder ontwikkelen. Hiervoor kregen zij in juni een Bio Art & Design Award van 25.000 euro. De eerste resultaten worden in november gepresenteerd op de MU Exhibition in Eindhoven.
Bron: Radboudumc