Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zweetsensor meet glucosewaarden; minder prikken nodig voor diabetespatiënten

Maureen Limpens
Onderzoekers van de University of California San Diego hebben een zweetsensor ontwikkeld die de glucosespiegels op de huid meet en die waarden omzet in nauwkeurige schattingen van de bloedsuikerspiegel. Daardoor hoeven diabetespatiënten minder vaak te prikken.
Glucosemeting
Glucosemeting op de traditionele manier. © Alexander Raths / stock.adobe.com

Een slechte controle van de glucosespiegels bij diabetespatiënten leidt op de lange termijn tot tal van ernstige gezondheidsproblemen. Daarom is het regelmatig testen van de glucosespiegels van cruciaal belang voor de gezondheid van deze patiëntenpopulatie. Maar dit prikken moet voor veel patiënten meerdere keren per dag worden gedaan en is pijnlijk en onhandig.

Zweettest

Dit zet onderzoekers aan tot het vinden van minder invasieve testmogelijkheden. De zweettest lijkt hierin veelbelovend.  Zweet komt onder normale omstandigheden vrijwel continu in kleine hoeveelheden vrij en het bevat glucoseconcentraties.  Met een sensor zijn deze concentraties te meten.

Gepersonaliseerde meting

Aangezien de glucosespiegels in zweet van persoon tot persoon kunnen verschillen, bevat de sensor algoritmen die de meting voor elke gebruiker personaliseren, waardoor nog maar een of twee keer per maand een vingerprikkalibratie nodig is. Dat wil zeggen dat de gebruiker met een vingerprik controleert of de gemeten glucosewaarden niet te veel afwijken van de door de sensor gemeten glucosewaarden.

Hoe werkt het?

Een gebruiker plaatst eenvoudig zijn vinger op de sensor gedurende een periode van 1 minuut. Die tijdsduur is voldoende om zweet voor de test te verzamelen. De sensor bestaat uit een polyvinylalcohol hydrogel die het zweet absorbeert. De gel ligt over een elektrochemische sensor, die de aanwezige hoeveelheid glucose detecteert en meet door middel van een enzymatische reactie die een elektrische lading creëert. De verzamelde gegevens worden geïnterpreteerd met behulp van een algoritme dat de meetwaarde voor elke gebruiker corrigeert op basis van een maandelijkse vingerprikkalibratie. Tot nu toe is het apparaat getest bij een klein aantal vrijwilligers en kon het bloedglucosewaarden voor en na een maaltijd nauwkeurig voorspellen met een nauwkeurigheid van meer dan 95 procent.

Bron: https://pubs.acs.org