Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3D-geprinte schoen op maat klaar in uren

Webredactie

In de toekomst kan een klant wachten op een schoen die perfect op maat wordt geprint in de winkel. Technologiebedrijf HP en een tweetal schoenspecialisten hebben het systeem FitStation ontwikkeld, dat de voeten scant en de schoenen print met een speciale 3D-printer.

 

FitStation bestaat uit een 3D-scanner, een drukmeetplaat, een computer met bedienings- en analysesoftware en een verbinding met een lokale 3D-printshop. De klant laat een 3D scan maken van beide voeten. Vervolgens loopt de klant op blote voeten een aantal maal over de drukmeetplaat.

Klanten krijgen op basis van de scan advies voor bepaalde merken en maten of voor de aanschaf van standaard of op maat gemaakte 3D-geprinte inlegzolen. Daarnaast werkt HP aan het helemaal op maat maken van schoenen met twee schoenenspecialisten in de VS, Brooks en Superfeet, die op basis van de data-analyse en het ontwerp van Brooks de zool produceert. De zool van de schoen wordt opgebouwd uit verschillende lagen polyurethaan (PU) die in een 3D-geprinte mal worden gespoten, zodat voor elke voet de juiste drukverdeling wordt gerealiseerd.

Het maken van de 3D-mal voor de zooltjes duurt nu enkele uren, het maken van de zool zelf nog iets langer. De leveringstijd bedraagt nu circa 5 dagen. HP verwacht dat winkels op termijn hun eigen 3D-printer in huis krijgen. Als het proces dan ook nog versneld kan worden kunnen klanten de nieuwe schoenen aan het eind van de dag ophalen.

 

Bron: AG-connect