Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk in 2026 al schoenen van kweekleer

Anita de Jager
Leren schoenen en tassen zonder dat hiervoor een koe het leven heeft gelaten. Met kweekleer zou dit al in 2026 mogelijk moeten zijn. De Nederlandse start-up Qorium heeft met de ontwikkeling van kweekleer de wereldprimeur en haalde 2,6 miljoen euro op om de plannen te realiseren.
© Kelly Sikkema / Unsplash / Dit beeld is ter illustratie. Het is dus niet het daadwerkelijke kweekleer.

We zien op dit moment veel schoenen waarbij natuurlijke grondstoffen, zoals appels en druiven, de plek van leer hebben overgenomen. Ook wordt gewerkt aan kweekvlees, kunstmatig vlees uit de stamcellen van dieren. De start-up Qorium heeft inmiddels het eerste stukje kweekleer ter wereld geproduceerd. Het heeft de grootte van een 2 euromunt.

Qorium is een initiatief van drie ondernemers. Het zijn Mark Post, de man van start-up Mosameat die als eerste ter wereld een gekweekte hamburger ontwikkelde, oud-topman en bestuurder Stef Kranendijk en Rutger Ploem, voormalig commercieel directeur bij een leerlooierij. Inmiddels hebben zij met steun van verschillende investeerders de financiële middelen om kweekleer verder te ontwikkelen. Voor het kweken van collageen, de basis van leer, zijn volgens Mark Post slechts een paar cellen van een koeienhuid nodig. Hier worden vervolgens verschillende voedingsstoffen aan toegevoegd waarna dankzij celdeling een dun laagje leer zou moeten ontstaan. Met slechts enkele koeiencellen is straks 100.000 vierkante meter leer te maken.

Voordeel van kweekleer is dat veel klimaatschade wordt voorkomen. Koeien stoten namelijk veel methaan uit en hebben bovendien veel grond en voer nodig. De voetafdruk van een kweekleerfabriek is dus vele malen kleiner. Het kweekleer springt bovendien in op de toenemende vraag naar vegan producten. Veel bedrijven hebben volgens Qorium al belangstelling getoond voor het kweekleer. Naar eigen zeggen is de start-up in gesprek met onder meer Louis Vuitton, Hermès, Ecco, Nike en Audi. In 2026 zouden de ondernemers graag de eerste schoenen van kweekleer in de etalage zien staan.

Bron: schoenvisie.nl