Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AI hoort aan je stem of je diabetes hebt

Diabetes is een ziekte die lang onder de radar blijft. Veel mensen weten dus niet dat ze ziek zijn. Een simpele thuistest kan zomaar werkelijkheid worden, want met hulp van kunstmatige intelligentie (AI) kan aan je stem gehoord worden of je aan diabetes lijdt. 

Human face and mouth and sound waves - 3D illustration *** Local Caption *** © peterschreiber.media / Getty Images / iStock
© peterschreiber.media / Getty Images / iStock

Een baanbrekende studie van Klick Labs combineert stemherkenningssoftware met kunstmatige intelligentie, met als doel om diabetes of een voorstadium daarvan kinderlijk eenvoudig op te sporen. Het enige wat je hoeft te doen, is een clip van zes tot tien seconden inspreken, en daarbij wat basale gezondheidsdata zoals je leeftijd, lengte, gewicht en geslacht in te voeren. Het AI-model berekent vervolgens of je diabetes type 2 hebt. Het model heeft nu al een nauwkeurigheid van 89 procent voor vrouwen en 86 procent voor mannen, en het leert razendsnel bij.

Veertien kenmerken

De onderzoekers lieten 267 mensen – gezonde personen en diabetici – zes keer per dag een bepaalde zin op hun smartphone inspreken. Uit meer dan 18.000 opnames lukte het om veertien geluidskenmerken aan te wijzen waarbij er een duidelijk verschil zat tussen gezonde mensen en de mensen met suikerziekte. ‘Onze studie focust op significante stemvariaties tussen mensen met en zonder diabetes type 2. De manier waarop in de gezondheidszorg gescreend wordt op diabetes zou wel eens totaal kunnen veranderen’, zegt hoofdonderzoeker Jaycee Kaufman over de ontdekking.

Bron: Scientias