Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling bij artrose vergt maatwerk

Webredactie

De behandeling van ontstekingsreuma is de afgelopen jaren spectaculair verbeterd. “Dat geldt bijvoorbeeld voor reumatoïde artrose en de ziekte van Bechterew. Helaas geldt het niet voor artrose.” Dat stelt reumatoloog en topspecialist dr. Willem F. Lems van het VU medisch centrum en wetenschappelijk secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Wel is er voor artrose een Behandelstrategie Artrose (BART) ontwikkeld: betere pijnstilling met zo min mogelijk bijwerkingen. Willem Lems: “We komen er steeds meer achter dat artrose een vergaarbak is van verschillende typen problemen. Die problemen moeten allemaal anders worden behandeld. Zo is er polyartrose van oudere, vaak te zware mensen. Voor hen zijn vooral lifestyle-maatregelen belangrijk: afvallen, meer bewegen. Bij andere patiënten is niet zozeer het kraakbeen, maar het bot het probleem. Momenteel wordt onderzocht of zij goed reageren op osteoporose-medicijnen. Ook zijn er artrosepatiënten bij wie het gewrichtskapsel ontstoken en het gewricht gezwollen is. Uit recent onderzoek blijkt dat deze groep mogelijk baat heeft bij reumamedicijnen, zoals methotrexaat en prednison. Meer onderzoek hiernaar is nodig. Verder zijn er ook jonge patiënten met sportartrose aan één gewricht, zoals een knie. Bij hen kan een operatie of kraakbeentransplantatie met stamcellen uitkomst bieden, maar hebben oefeningen geen zin.”

Lems: “In het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontwikkelt professor Lafeber de methode-Ilizarov. Daarbij gaan stalen pinnen door de gewrichten en die worden vervolgens belast. Dat zorgt voor de aanmaak van veel nieuw kraakbeen. Het is wel een flink belastende behandeling voor de patiënt.” Voordeel voor de patiënt: “Herstel van het kraakbeen, minder pijn en stijfheid.”

Bron: Gezondheidsnet