Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erken fibromyalgie als ziekte

Kees Bals
Fibromyalgie moet worden erkend als een belangrijk gezondheidsprobleem, adviseert de Gezondheidsraad. Mensen die deze ‘weke-delen-reuma’ hebben, kunnen extra pijnlijke voeten hebben.

De Gezondheidsraad stelt dat de klachten en de gevolgen die patiënten met deze ziekte hebben, serieus moeten worden genomen, zowel in de gezondheidszorg als bij de beoordeling of iemand arbeidsongeschikt is. Bijna 2 procent van de bevolking heeft fibromyalgie. Er was nog geen officiële erkenning omdat de oorzaak van de ziekte nog niet bekend is.

Chronische pijn

Mensen met fibromyalgie hebben niet alleen chronische pijn verspreid over het lichaam, maar daarnaast ook andere lichamelijke, cognitieve en/of emotionele klachten. Ze hebben pijn in spieren, pezen en banden. Patiënten hebben daarnaast last van stijfheid, problemen met hun geheugen en emotionele klachten. Hoe de ziekte zich uit, verschilt niet alleen per persoon, maar vaak ook over de tijd. Vermindering van de klachten en verbetering van het functioneren zijn mogelijk. Waarschijnlijk ontstaat de ziekte door veranderingen in het centraal zenuwstelsel. Er is ook nog veel onduidelijk over hoe de ziekte het beste kan worden behandeld.

Voeten

Fibromyalgie leidt niet tot specifieke klachten aan voeten. Maar mensen met deze ziekte die voetklachten hebben, hebben daar meestal meer last van. Dit komt doordat hun hersenen al overbelast zijn door pijnklachten op andere plekken in hum lichaam. Herstel van hun voetklacht kan daardoor veel langer duren. Om de pijn te verminderen kan bijvoorbeeld goed schoenadvies of gebruik van een steunzool belangrijk zijn.

Bron: Gezondheidsraad en ReumaZorgNederland
Bron beeld: Creative Commons