Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beurslezing over lastige elastische kousen

Kees Bals
Katinka Rutjens geeft op de Vakbeurs Totale Voetverzorging de lezing ‘Elastische kousen’. Over nut, noodzaak én hoe je ze aan- en uittrekt.

Iedere pedicure heeft ermee te maken: klanten die Therapeutisch Elastische Kousen (TEK) dragen. Dat is ook niet zo raar. In Nederland zijn er ruim 370.000 TEK-gebruikers waarvan 160.000 vrouwen en 100.000 mannen boven de 60 jaar, dus de kans dat er een bij jou in de stoel belandt is erg groot. 41 procent van de mensen boven de 65 jaar bezoekt (weleens of regelmatig) de pedicure en het lukt 63 procent van de kousendragers niet om de kousen zelf aan- en/of uit te trekken. Pedicures vinden het aan- en uittrekken van TEK nog wel eens belastend en zwaar. Ze slaan daarom bij een behandeling de kousen terug richting de wreef. Mag dit eigenlijk wel? Wat kan er gebeuren als je dit doet? Hoe erg is het als je de klant adviseert op de dag van de behandeling geen kousen te laten dragen of dat je kousen na een behandeling uitlaat? Waarom zijn wondjes niet wenselijk bij TEK-dragers? En hoe zit het met het gebruik van crème na de behandeling? Katinka Rutjens legt in haar lezing uit wat therapeutisch elastische kousen nou eigenlijk zijn en wat het verschil is met steunkousen. Maar ook waarom het zo belangrijk is dat je je klant op tijd doorverwijst naar de (huis)arts bij verdenking op aderlijk en/of lymfatisch falen. En natuurlijk staat ze stil bij hoe je op een ergonomische manier elastische kousen aan en uit kunt trekken, en welke hulpmiddelen je daarbij kunt gebruiken.

Gratis

De vakbeurs vindt plaats in Expo Houten op zaterdag 13 en zondag 14 april. Katinka Rutjens geeft haar lezing beide dagen van 14.45 tot 15.45 uur. Deelnemers krijgen hiervoor één accreditatiepunt. Deelname is gratis. Inschrijven voor de beurs kan nu.