Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blaren nader bekeken

Webredactie
EHBO' er Theo Peulen zuigt een blaar leeg tijdens de Vierdaagse. EHBO' ers werken in tegenstelling tot pedicures om praktische redenen niet met handschoenen.

Voor hun artikel in Podopost nr. 6 (juli, 2015) over het voorkomen en behandelen van drukblaren spreken pedicures Ellen van Kruining en Hetty Klootwijk met EHBO’er Theo Peulen die actief is bij de Nijmeegse Vierdaagse. In dit artikel vindt u informatie over blaren in het algemeen.

Tekst: Ellen van Kruining en Hetty Klootwijk

Een blaar is een met vocht gevulde holte die in de opperhuid (epidermis) ligt of  tussen de opperhuid en de lederhuid (dermis). Terwijl de bovenste huidlaag langdurig met de beweging van de schoen of de sok mee schuift, ligt de lederhuid door de verbinding aan het onderhuidse vetweefsel juist stil. Door de frictie die dit geeft, wijken de huidlagen van elkaar. Deze ruimte vult zich met vocht en daarmee is de blaar een feit.

Bloedblaar

Een bloedblaar ontstaat als de net onder de lederhuid gelegen vaatplexus (netwerk van bloedvaten) beschadigt raakt  door druk, wrijving en/of beknelling. Het bloed hoopt zich op tussen de cellen en vormt een bloedblaar. De Latijnse naam voor een blaar is bulla en onze zuiderburen noemen het een brein. Een blaar met een doorsnede kleiner dan een centimeter wordt ook aangeduid met de term vesikel.

Drukblaar

Blaren kunnen diverse oorzaken hebben zoals verbranding, bevriezing, oedeem, medicatie, allergieën en mechanische invloeden. Met mechanische invloed wordt de combinatie van (langdurige) druk en wrijving bedoeld, zoals deze bijvoorbeeld voorkomt tijdens een lange wandeling op niet goed passende schoenen. De blaren die hierdoor ontstaan, worden ook wel drukblaren genoemd. De gevoeligheid van de huid en het type huid spelen mee bij het wel of niet ontstaan van blaren door mechanische invloeden. Zo komen er in een oudere huid sneller blaren voor. Transpirerende huid bevordert wrijving en daarmee ook blaren. Door vormafwijkingen aan de voet, zoals hamertenen en/of voetproblemen zoals clavi, wordt de voet anders belast. Ook dit leidt eerder tot blaren.

Locaties

Op de drukpunten onder de voet waar de meest intense wrijving voorkomt, zullen het eerste en de meeste blaren ontstaan. Een blaar wordt groter naarmate de wrijving doorzet. Daarbij neemt de druk van de vochtblaas op de omgeving toe. Op een gegeven moment barst een blaar open en vanaf dat moment ligt een infectie op de loer.

(Met dank aan Johan Toonstra voor de inhoudelijke controle.)

Zie ook het artikel Tapen van voeten helpt blaren voorkomen