Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Charlotte: ‘Cliënt bekent kleur’

Charlotte Rijnberk
Het is tijd om het winterpalet van kastanjebruin, chocolade, marineblauw en zwart achter ons te laten. En om wat luchtigheid aan het leven te geven door frisse kleuren nagellak aan te schaffen. Scrollend op internet probeer ik de kleurentrend voor 2022 te achterhalen. Ik vind het elk jaar een dingetje. Kan bijna niet anders dan dat je het herkent. Je tuurt naar een scherm vol vrolijke kleuren. Roze, rood en violet in diverse kleurschakeringen schitteren je tegemoet. Te veel om uit te kiezen!
Ein Porsche 718 Boxster S wird am 29.02.2016 beim Genfer Auto-Salon 2016 beim Volkswagen-Konzernabend präsentiert. Die Veranstaltung findet vor Beginn des ersten Pressetages beim Autosalon Genf statt. Foto: Uli Deck/dpa Real-online-workflow (2016) Publikationsname / Publikationsnummer / E-Tag TT.MM.JJJJ (optional) Usage: Online (20220314) Blog Charlotte - maart 2022 *** Local Caption *** © Uli Deck / dpa / picture-alliance
© Uli Deck / dpa / picture-alliance

Al scrollend dwalen mijn gedachten af naar een warme zomer, een jaar of wat geleden. Een rode Porsche cabrio komt de oprit oprijden. Ik tover mijn mooiste lach tevoorschijn. Man met Porsche, dat belooft een leuk uurtje te worden.

De ‘Porsche-man’ blijkt een jonge knul te zijn. Een knul met mooie lange lokken, dat wel. Met een zo mogelijk nog mooiere zijden sjaal, in alle kleuren van de regenboog, gedrapeerd om zijn nek. Al snel na binnenkomst belanden we in een geanimeerd gesprek over de reizen die hij maakt met z’n Porsche.

Onverwachte vraag

Inmiddels aanbeland bij de afsluitende voet- onderbeenmassage, komt de voor mij onverwachte vraag: ‘wil je mijn teennagels lakken?’ Alsof het voor mij de normaalste zaak van de wereld is vraag ik, zonder blikken of blozen, aan welke kleur hij denkt. Niks geen zomerse luchtigheid. Het wordt zwart.

Geconcentreerd ga ik aan de slag. Na de eerste laag kijk ik hem recht aan. Zeg met een grijns op m’n gezicht, ‘ik heb nog nooit bij een man de nagels gelakt’. Waarop de cliënt gevat antwoord, ik ben geen ‘man’. Oei, dit is ongemakkelijk. Werkelijk, het is geen seconde bij mij opgekomen dat mijn cliënt ‘vrouw’ zou zijn. Oké, lange lokken, een te dure zijden sjaal. Maar verder….

Geen man, geen vrouw

Na een mompelend ‘sorry’ van mijn kant waag ik het erop. Ik geef onomwonden toe dat ‘zijn’ wereld onbekend voor mij is. En zo hang ik niet veel later aan de lippen van mijn cliënt die geen man, maar ook geen vrouw blijkt te zijn. Termen als transformatie, non-binair, vullen de ruimte. Een onbekende wereld gaat open. Mijn bewondering groeit voor mijn cliënt die kleur bekent.

Hoe red ik me hieruit

Wat een eenzaamheid. Wat een gevecht heeft mijn cliënt overwonnen. Mijn spontaan eruit geflapte ‘ach jongen wat heb ik een bewondering voor je’, maakt dat de radertjes in mijn brein op volle toeren draaien. Hoe red ik me hieruit. Ik moet me echt beter leren te beheersen.

 De rode Porsche staat nog regelmatig op de oprit. De kleur nagellak is nog steeds zwart. Maar wat heb je nog meer nodig als je als mens kleur durft te bekennen?

 

Wie is Charlotte Rijnberk?

Mensen reizen uit de wijde omgeving naar de pedicure- & lifestylepraktijk van Charlotte Rijnberk (53). Pedicuren kan ze heel goed. Maar vraag haar niet om acryl- of gelnagels te zetten. Daar heeft ze niks mee. In haar blog houdt zij ons op de hoogte van haar belevenissen in de praktijk.