Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Milieubewust werken

Iris
Toen ik vorig jaar in Frankrijk was en boodschappen deed in de lokale supermarkt viel het mij op dat daar, met name op de zuivelafdeling, alles in eenpersoonsporties werd verpakt. Gekleurde Danone-toetjes, diverse soorten fruityoghurt maar ook naturelyoghurt; alles in miniverpakkingen die dan weer met 8 of 10 stuks aan elkaar vastzitten met een kartonnen label eromheen. Lang leve de afvalberg!
Foto: iStock

Hergebruiknetjes

Bij Albert Heijn kun je op de groenteafdeling, weliswaar tegen betaling van € 0,50 (het zal AH niet zijn) hergebruiknetjes kopen. Een goed initiatief dat meteen weer teniet wordt gedaan als je vervolgens naar de snoep en pinda’s snelt, waar weer alles zelf geschept kan worden in diverse afmetingen plastic bakjes. Enfin, genoeg over de supermarkt, op naar het echte werk: de pedicurepraktijk!

Afval meezeulen

Ik werk volgens de code, dit houdt in dat ik bij elke cliënt een nieuw schort, handschoenen, mondkapje, dental towels, plastic zak voor de opvangschaal, prullenbakzakje en diverse schone watjes gebruik. Er zijn pedicures die bepaalde onderdelen vervangen door uitwasbare doekjes, maar voor een ambulante pedicure is dat een extra ballast die meegezeuld moet worden, dus wegwerp is het lichtere alternatief. Toch is het wel een dingetje hoor, al dat afval.

Uitsorteren

En dat vond een mondige cliënte van mij ook. Zij vroeg laatst op de man af waarom ik zoveel afval had. Ik legde uit dat ik mij nu eenmaal aan de hygiëneregels dien te houden. Vervolgens wilde ze niet dat ik het afval in haar restafvalbak deponeerde. Toen ik opperde om het dan maar mee naar huis te nemen zei ze resoluut: “Nee, ik ga het straks zelf uitsorteren”. De plastic handschoenen kon ze goed gebruiken. Ik merkte nog voorzichtig op dat dat niet bepaald hygiënisch was, maar dat was tegen dovenmansoren gericht.

Hergebruiken?

In de file op weg naar huis kreeg ik visioenen over wat ze allemaal met die vieze watjes en dental towels zou kunnen gaan doen. Uitwassen of hergebruiken om haar gezicht ’s avonds mee te reinigen? Thuis aangekomen bleef haar opmerking over de hoeveelheid afval toch in mijn hoofd zitten want ze had uiteindelijk wel een punt. Het had mij in ieder geval aan het denken gezet en nog erger, ik lag er zelfs die nacht wakker van.

Bewuster

Wakker liggen heeft als voordeel dat je kunt nadenken, maar het nadeel is dat je door dat nadenken niet meer kunt slapen. ’s Nachts ontstaan bij dat wakkerliggen wel de meest briljante ideeën. Moe maar voldaan stond ik de volgende ochtend op en besloot om mijn werkwijze milieubewuster te maken zonder dat de hygiëne eronder hoefde te lijden. Dit houdt in dat de afvalzak bij elke client weer wordt geleegd in de plastic zak die om de opvangschaal zit en dat de plastic zak die om de been steun zit, wordt hergebruikt om de opvangschaal. Volgt u mij nog?

Onhygiënisch

Toen ik weer bij mijn milieubewuste cliënte kwam, vertelde ik vol trots dat ik wel degelijk wat met haar input van het vorige bezoek had gedaan. Waarop zij geschrokken reageerde met: “Oh, ik had het ’s avonds aan mijn kinderen verteld en die hadden boos gezegd: ‘Mam, uitsorteren is toch hartstikke onhygiënisch en waarom moest je dat nou zo nodig zeggen!’”

Iris

Iris_blog_mini