Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chirurgisch ingrijpen optie bij loopproblemen na hersenbeschadiging

Webredactie

Chirurgisch ingrijpen bij loopproblemen na een hersenbeschadiging kan een optie zijn om de problemen te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Loop Expertise Centrum van de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc. Tot nu toe wordt vooral ingezet op fysiotherapie of aangepast schoeisel.

De behandeling van loopproblemen na een hersenbeschadiging is ingewikkeld doordat er veel verschillende loopafwijkingen zijn. Ook is er veel keuze uit behandelingen, zoals fysiotherapie, medicatie, spalken of operatieve ingrepen. Tot nu toe is weinig onderzoek gedaan naar het kiezen van de juiste behandeling.

Revalidatiearts in opleiding en onderzoeker Jorik Nonnekes ontwikkelde samen met collega’s van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek een algoritme voor de behandeling van loopafwijkingen als gevolg van een hersenbeschadiging. De onderzoekers  hanteren drie oorzaken van de loopstoornissen: verkeerde voetstand, verzwakte kuitspieren en overactieve bovenbeenspieren. Op basis van onderzoeksliteratuur en hun eigen behandelervaring beschrijven de artsen en onderzoekers de optimale aanpak voor deze stoornissen. Chirurgisch ingrijpen, zoals het verlengen van een pees, of het vastzetten van een gewricht in de voet, neemt hierbij een prominente plaats in.

Veel behandelcentra overwegen die chirurgische opties niet omdat de faciliteiten daarvoor ontbreken. Binnen het Loop Expertise Centrum van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek is daarom de afgelopen jaren geïnvesteerd in de samenwerking tussen orthopeden en revalidatieartsen bij de behandeling van loopproblemen. Een systematische aanpak van loopproblemen is volgens de onderzoekers een eerste stap in de ontwikkeling van goede richtlijnen. Wel is nog vervolgonderzoek nodig waarin het effect van de verschillende behandelingen wordt vergeleken.

 

Bron: Radboudumc