Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetes Voetencheck-app

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
RondOm Podotherapeuten heeft vanwege de coronacrisis razendsnel een app ontwikkeld om diabetespatiënten te monitoren op de juiste zelfzorg voor de voeten.
App-mobiel
(Foto: Pixabay)

Goede zelfzorg is extra belangrijk aangezien door de coronacrisis veel podotherapiepraktijken- en (medisch) pedicurepraktijken alleen open zijn voor spoedgevallen, waardoor voetproblemen bij deze kwetsbare groep mensen snel kunnen verergeren. 1 op de 4 diabetespatiënten heeft te een slechte doorbloeding en een verminderd gevoel in de voeten. De kans op slecht genezende voetwonden met een risico op amputatie neemt daarom toe. Door de coronacrisis is een regelmatig bezoek aan een voetspecialist niet mogelijk, terwijl regelmatige monitoring juist nodig is om risicofactoren op te sporen en te beperken.

Ook voor andere praktijken

Om diabetespatiënten te motiveren tot goede zelfzorg en om dit te kunnen monitoren, heeft RondOm in korte tijd een app ontwikkeld. De Diabetes Voetencheck-app wordt inmiddels door ruim 400 diabetespatiënten gebruikt. De app is niet alleen voor de eigen patiënten, ook andere praktijken mogen zolang de crisis duurt de app kosteloos inzetten om hun eigen diabetespatiënten te monitoren. Momenteel gebruiken zo’n 70 podotherapiepraktijken de app.

Beoordelen op afstand

De app verstuurt diabetespatiënten een dagelijks pushbericht dat vraagt of de patiënt de voeten wil controleren. De patiënt wordt hierbij begeleid met instructiefilmpjes en interactieve vragen. Het resultaat van de vragen kan ertoe leiden dat de patiënt gevraagd wordt een foto in te sturen via de app, zodat de podotherapeut de voeten kan beoordelen op afstand. Ook houdt de app bij of de patiënt de app (dagelijks) gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, neemt de behandelaar contact op om de patiënt te motiveren tot betere zelfzorg.

Wondfoto’s

Ook kan de patiënt op ieder gewenst moment een foto insturen als hij/zij onregelmatigheden aan de voeten constateert. De foto komt rechtstreeks in de mailbox van de behandelaar terecht. Naar aanleiding van het insturen van deze foto’s zijn al meerdere (ernstige) wonden opgespoord en behandeld.

Bron: RondOm Podotherapeuten