Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Effect compressietherapie na DVT blijft onduidelijk

Webredactie

Compressietherapie door middel van steunkousen na een diepveneuze trombose (DVT) is niet effectief in het voorkomen van een posttrombotisch syndroom (PTS). Dat concluderen onderzoekers naar aanleiding van een gerandomiseerde, placebogecontroleerde trial, die zij publiceerden in The Lancet. Twee eerdere gerandomiseerde trials toonden wel een effect aan, maar onderzochten kleinere patiëntpopulaties, niet-placebogecontroleerd.

In de meest recente trial werden 806 patiënten verdeeld in twee groepen. Alle patiënten kregen, binnen twee weken na het doormaken van een eerste proximale DVT, steunkousen aangemeten die zij twee jaar moesten dragen. De ene groep kreeg kousen met actieve compressie, de andere groep kreeg placebokousen aangemeten. PTS was gedefinieerd als ten minste één maand ipsilaterale pijn en zwelling, zes maanden na het doormaken van de DVT. De cumulatieve incidentie van PTS was 14,2 procent in de groep met actieve compressie en 12,7 procent in de placebogroep; geen significant verschil.
Een kanttekening bij dit onderzoek is de lage therapietrouw. Na twee jaar droeg nog maar 55,6 procent van de onderzoeksgroep de kousen drie of meer dagen per week, terwijl dit percentage in de eerdere onderzoeken duidelijk hoger lag. Dit zegt ook Arina ten Cate-Hoek (arts-epidemioloog MUMC) in haar commentaar. Daarnaast geeft zij aan dat de motivering voor het dragen van steunkousen na een DVT is gebaseerd op de positieve effecten hiervan bij veneuze insufficiëntie. Omdat gedacht wordt dat PTS-klachten mede veroorzaakt worden door veneuze insufficiënte, zou je verwachten dat compressietherapie bij PTS ook effect heeft.

De discussie over het gebruik van steunkousen na een DVT is, ook met dit onderzoek, voorlopig dus nog niet beslecht.

Bron: artsennet