Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaker veneuze trombose bij covid-19 dan bij griep

Mensen met ernstige covid-19 hadden een 1,6-1,9 keer hoger risico op het krijgen van een diep veneuze trombose of longembolie dan personen met een ernstige influenza. Dat blijkt uit een studie op basis van Amerikaanse verzekeringsgegevens van 93.906 door deze virussen veroorzaakte ziekenhuisopnames.
11.5.2016 ÄZ: Gute Mittel zum Schutz der Venen - Zur Thrombose-Prophylaxe gibt es inzwischen viele gute Mittel. Die neue S3-Leitlinie liefert Hinweise zum differenzierten Einsatz. Neue Empfehlungen gibt es auch für Diagnostik und Therapie bei Venenthrombosen. © Ocskay Bence / fotolia.com Ärzte Zeitung / 089a01 / 11.05.2016 Lower limb vascular examination because suspect of venous insufficiency Real-online-workflow (2016) Usage: Online (20180419) Usage: Journal Inside 15006_163_018 (20211005) *** Local Caption *** © Ocskay Bence / Fotolia
© Ocskay Bence / Fotolia

Tot nu toe was onduidelijk of het coronavirus verschilde van andere virale ziekteverwekkers als het ging om het infecteren van endotheelcellen die vervolgens inflammatie kunnen aanwakkeren en stolling kunnen ontregelen. Op basis van klinische observaties ontstond tijdens de eerste fase van de covid-19-pandemie al snel het idee dat het virus kon zorgen voor een verhoogd risico op trombose. Met behulp van verzekeringsgegevens maakt een Amerikaanse onderzoeksgroep nu aannemelijk dat de kans op het binnen 90 dagen krijgen van een klinisch significante veneuze trombose wel degelijk minstens 1,6 keer hoger ligt bij mensen die met covid-19 in het ziekenhuis belanden dan bij opnames in verband met influenza.

Het verhoogde risico op een longembolie of een diep veneuze trombose zagen ze zowel bij opnames in de tijd dat vaccins op de markt waren als daarvoor. Het percentage patiënten dat een aderafsluiting kreeg was voor de eerste vaccins 9,5 procent en daarna 10,9 procent, versus 5,3 procent voor mensen met een opname door influenza tijdens het griepseizoen 2018-2019.

Dit onderzoek, in combinatie met in april gepubliceerd onderzoek, suggereert dat het verhoogde tromboserisico niet alleen voor grote venen geldt, maar mogelijk ook voor de kleinste adertjes in de rest van het lichaam.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde