Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enquêtecommissie onderzoekt aanpak coronacrisis

Kees Bals
Hebben het kabinet en het parlement de coronacrisis goed aangepakt? Dat wil de Parlementaire Commissie Corona vaststellen.
coronacrisis
© Vysotski / Wikimedia Commons

De enquêtecommissie heeft het onderzoeksvoorstel woensdag 24 maart gepresenteerd. Welke lessen zijn er te trekken uit de aanpak van de coronacrisis, in het bijzonder voor een vergelijkbare crisis in de toekomst? De commissie wil daarbij vooral kijken naar de volksgezondheid. Belangrijk is om te weten welke kennis en adviezen regering én parlement hebben gebruikt bij het maken van besluiten. En naar welke geluiden is juist niet geluisterd? In de coronaperiode zijn sommige grondrechten ingeperkt, zoals het recht om samen te komen. De vrijheid van mensen was beperkter. Waren die besluiten rechtmatig? Was de crisis voldoende reden voor die beperkingen? Stond het effect van de maatregelen in verhouding tot de invloed die het had op het leven van burgers? Heeft de Tweede Kamer daar voldoende naar gekeken? Het voorstel van de commissie benoemd het niet expliciet, maar het ligt voor de hand dat de commissie ook zal kijken naar bijvoorbeeld het geslotendeurenbeleid voor verpleeghuizen en het werkverbod voor mensen die een ‘contactberoep’ hebben (zoals pedicures).

Rapport eind 2026 klaar

De commissie heeft drie jaar uitgetrokken voor dit onderzoek. Het rapport verschijnt dan eind 2026. Leden van de commissie zijn: Daan de Kort (VVD, voorzitter), Anita Pijpelink (GroenLinks-PvdA, ondervoorzitter), Rosanne Hertzberger (NSC), Peter Smitskam (PVV), Claudia van Zanten (BBB) en Pepijn van Houwelingen (FVD).