Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experimenteel ontwerp gemaakt van 3D-geprinte inlegzool die druk meet

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Koreaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om een experimenteel ontwerp te maken van een 3D-geprinte inlegzool die in staat is om plantaire druk te meten. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Journal of Mechanical Science and Technology.
3D geprint_inlegzool

In een artikel van Koreaanse onderzoekers wordt aangetoond dat het mogelijk is om 3D-printen te gebruiken voor het printen van een drukmetende inlegzool. Dat betekent dat tijdens het printen van de flexibele inlegzool er tegelijkertijd een drukgevoelige sensor wordt geprint en de verbindende elektrische bedrading wordt geprint van geleidende materialen. Dat betekent dus ook dat er verschillende materialen tegelijkertijd geprint moeten worden.

Gekalibreerde zolen

In het artikel laten de onderzoekers zien dat ze er in geslaagd zijn om een dergelijke inlegzool te maken. Bovendien hebben ze de zool ook gekalibreerd. Hieruit blijkt dat hoe hoger de druk op de sensoren wordt, hoe lager het voltage wordt dat wordt gemeten. Daarna is de zool getest en daaruit blijkt dat er ook daadwerkelijk drukken te meten zijn met deze inlegzool. Het betreft hier nog wel een experimenteel ontwerp met maar 3 sensoren, een onder de hiel, een onder de mediale voorvoet en een onder de laterale voorvoet. Deze techniek is nog niet voor standaardgebruik beschikbaar.

Bron: Journal of Mechanical Science and Technology