Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgorganisaties krijgen meer ruimte om naar nieuwe oplossingen te zoeken

Kees Bals
Zorgorganisaties kunnen vanaf deze maand makkelijker samenwerken met andere organisaties. Het geld voor experimenten was tot nu toe vaak moeilijk te regelen.
Waterland (foto: Ronald / GNU Free Documentation License)

In Zaanstreek en Waterland zag zorgorganisatie De Zorgcirkel bijvoorbeeld dat er voor ouderenzorg een nieuwe aanpak nodig is. Een plek in een verpleeghuis is straks niet meer vanzelfsprekend. En dat geld ook voor thuiszorg. We moeten daarom niet meer denken in zorgoplossingen, zegt De Zorgcirkel. Het gaat om zo zelfstandig en gezond mogelijk thuis leven. Dat vraagt om andere oplossingen. Zoals samenwerken met familie, buren en vrijwilligers, gebruikmaken van digitale en technologische oplossingen en van de mogelijkheden van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Proef

Ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis betaalt De Zorgcirkel voor de verleende zorg. Maar nu zoekt De Zorgcirkel naar andere oplossingen. In de praktijk zijn die misschien juist goedkoper. Maar de Zorgverzekeringswet gaf daar tot nu toe geen ruimte voor. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft daarom op 1 mei een nieuwe beleidsregel van kracht gemaakt. Die maakt financiering mogelijk voor projecten waarin zorgorganisaties samenwerken met organisaties buiten de zorg. Dit is een proef voor vijf jaar. Zorgaanbieders moeten hierover afspraken maken met zorgverzekeraars.