Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezichtsmasker detecteert SARS CoVid-2

Anita de Jager
Amerikaanse onderzoekers van het Harvard Wyss Institute en MIT hebben een gezichtsmasker ontwikkeld dat SARS-CoV-2 (het virus dat Covid-19 kan veroorzaken) in de adem van een drager kan detecteren. Om de test te starten, drukt de drager op een knop op het mondkapje. Binnen 90 minuten volgt een uitslag met een vergelijkbare nauwkeurigheid als die van een standaard PCR-test.
© Harvard Wyss Institute

‘We hebben eigenlijk een heel diagnostisch laboratorium teruggebracht tot een kleine, op synthetische biologie gebaseerde sensor. Deze werkt met elk gezichtsmasker en combineert de hoge nauwkeurigheid van PCR-tests met de snelheid en lage kosten van antigeentests’, zegt onderzoeker Peter Nguyen. ‘Behalve in gezichtsmaskers kunnen onze programmeerbare biosensoren ook worden geïntegreerd in andere kledingstukken. Die kunnen dan onderweg gevaarlijke stoffen detecteren, zoals virussen, bacteriën en chemische stoffen.’

De onderzoekers werkten al een tijdje aan deze techniek en noemen het draagbare gevriesdroogde celvrije (wFDCF) technologie. Ze gebruiken moleculaire componenten die cellen gebruiken om nucleïnezuren en eiwitten te manipuleren en herkennen.

Bron: Harvard Wyss Institute