Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goedkope kunstvoet imiteert natuurlijke loopbeweging

Webredactie

Ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston (VS) hebben een kunstvoet ontwikkeld die de natuurlijke loopbeweging imiteert en aangepast kan worden aan het gewicht en de lengte van de drager. Het bijzondere is dat deze prothese dynamisch is én slechts een paar honderd dollar gaat kosten.

Het is tegenwoordig mogelijk om zeer geavanceerde protheses te maken met bionische opties, zoals kunstmatige knieën die worden bestuurd door microchips, met sensoren beladen voeten aangedreven door kunstmatige intelligentie, en robothanden die een gebruiker met zijn hersenen kan manipuleren. Maar dergelijke hightechontwerpen kunnen tienduizenden dollars kosten, waardoor ze voor veel geamputeerden onbereikbaar zijn, vooral in ontwikkelingslanden.

Het MIT heeft nu een goedkope prothese ontwikkeld, gemaakt van nylon, die speciaal is ontwikkeld voor gebruik in ontwikkelingslanden, met name India, waar de voet ook is getest. Na een paar metingen wordt de stijfheid, de bewegingsvrijheid en de vorm van de kunstvoet bepaald, waarna de prothese kan worden gemaakt. De nylon kern wordt omwikkeld door een speciaal rubber dat slijtbestendig is en extra grip geeft.

Een gewone passieve kunstvoet van koolstofvezel kost tussen de 1.000 en 10.000 dollar in de Verenigde Staten. De onderzoekers van het MIT verwachten dat er ook in de VS zelf veel belangstelling voor de prothese zal zijn, bijvoorbeeld van veteranen die hun voet zijn kwijtgeraakt.

Een filmpje van de kunstvoet in beweging is hier te zien.

Bron: MIT.