Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektrische knie maakt traplopen eenvoudiger

Webredactie

Een elektrische knie- en onderbeenprothese van het Delftse bedrijf Reboocon Bionics moet wandelen en traplopen eenvoudiger en minder vermoeiend maken. De lichtgewicht prothese is computergestuurd, gemaakt van lichtgewicht materialen zoals titanium, aluminium en carbon en moet in 2019 op de markt komen.

De prothese bestaat uit een kniegewricht met daaronder een omhulsel voor de motor, accu, versnellingsbak en elektronica. Om de beweging zo soepel en natuurlijk mogelijk te maken bevat de prothese zo’n 20 sensoren die duizend maal per seconde informatie doorgeven aan de computer. Intelligente algoritmes berekenen wat het been gaat doen en passen de beweging aan. Omdat de computer ook opgeslagen gegevens gebruikt leert hij hoe de gebruiker beweegt zodat bij elke nieuwe beweging beter kan worden ingeschat waar de voet moet landen.

Het huidige prototype weegt 2,5 kilo inclusief de accu en is daarmee al de lichtste ter wereld. Maar ontwerper Shiqian Wang streeft naar een gewicht van 2 kilo. Als dat lukt en het nieuwe prototype door de diverse medische keuringen komt, hoopt Wang de prothese volgend jaar op de markt te zetten.

 

Bron: De Ingenieur