Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote wonden genezen met opnieuw geprogrammeerde cellen

Webredactie

Onderzoekers van het Salk Institute (Californië, VS) hebben een methode ontwikkeld om cellen uit een open wond in één stap te veranderen in huidcellen. Hierbij worden de cellen in de wond ‘geherprogrammeerd’ om keratine te vormen, een taai, onoplosbaar eiwit dat voorkomt in onder andere de epidermis (buitenlaag) van de huid bij mensen.

Bij een normaal genezingsproces verplaatst het lichaam cellen in de opperhuid rondom de wond naar de wond zelf, waardoor de wond zichzelf herstelt. Deze cellen, keratinocyten, vormen het keratine van de epidermis. Bij grote, diepe en/of complexe wonden zijn er niet genoeg keratinocyten om de wond te genezen. Vaak wordt een dergelijke wond dichtgemaakt door huid van elders te transplanteren. Bij grote wonden is er niet altijd genoeg huid beschikbaar. In theorie is het mogelijk stamcellen van de patiënt te gebruiken om kunstmatig huid te laten groeien en die te transplanteren. In de praktijk kan dit te lang duren.

Bij de nieuwe techniek worden cellen in de wond geherprogrammeerd. Om dat voor elkaar te krijgen moesten de onderzoekers eerst uitvinden wát er precies opnieuw geprogrammeerd moest worden. In eerste instantie werden 55 ‘programeerpunten’ (eiwitten en RNA) gevonden, na veel uitproberen bleven er vier eiwitten over die van een cel een keratinocyt maken. De onderzoekers brachten de eiwitten in de niet-genezende wond van een muis aan. De geherprogrammeerde cellen zorgden er vervolgens voor dat de beschadigde huid zichzelf goed herstelde.

Ondanks de positieve resultaten stellen de onderzoekers dat er nog heel wat onderzoek naar de veiligheid moet worden gedaan voor het proces in de operatiekamer kan worden gebruikt.

Bron: Salk Institute