Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helpt beweging met mentale stimulatie dementie vertragen?

Maureen Limpens

 

Recent onderzoek laat zien dat bewegen plus mentale stimulatie bij ouderen met dementie de snelheid van informatieverwerking in de hersenen verbetert. Het ging om een interactieve beweeggame op de hometrainer waarbij  de ouderen videobeelden van een fietstocht op straat zagen.

Het onderzoek naar het effect van beweging en cognitieve stimulatie bij ouderen gebruikte een beweeggame waarin interactief fietsen centraal staat: de ouderen fietsen op een hometrainer, maar zien videobeelden van een fietstocht op straat. Daarbij kunnen opdrachten langskomen, of de deelnemers kunnen kiezen om op bepaalde plaatsen af te slaan.

3 groepen

De studie bekeek drie groepen: fietsers met cognitieve stimulatie, fietsers zonder deze stimulatie, en een controlegroep. Na een interventieperiode van 12 weken vertoonden de deelnemers in de interactieve fietsgroep en in de reguliere fietsgroep een verbetering in hun snelheid van informatieverwerking, ten opzichte van de actieve controlegroep.

Interactiviteit haalbaar bij dementie

Naast deze bemoedigende resultaten, die mogelijk de ontwikkeling van dementie kunnen vertragen, toonde de studie aan dat interactiviteit een haalbare interventie is voor ouderen met dementie. Bovendien was de therapietrouw in de interactief bewegende groep groter, wat aangeeft dat deze groep de interventie ook waardeert.

Bron: Radboudumc