Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoger risico dementie bij meerdere hartaandoeningen

Maureen Limpens
Volgens een grootschalige nieuwe studie van de universiteiten van Oxford en Exeter is het hebben van meerdere hartaandoeningen gekoppeld aan een groot risico op dementie. Deze invloed zou zelfs groter zijn dan het hebben van een hoog genetisch risico op dementie.

De onderzoekers publiceerden in The Lancet Healthy Longevity over hun onderzoek, waarbij ze data analyseerden uit de UK Biobank van ruim 200.000 personen van 60 jaar en ouder. Er werd een groep gevormd van mensen die gediagnosticeerd waren met diabetes, een beroerte of een hartaanval of met een combinatie van die drie, en een groep mensen die uiteindelijk dementie ontwikkelde. Hoe meer van de drie aandoeningen iemand had, hoe hoger het risico op dementie. Mensen met alle drie de diagnoses blijken zelfs drie keer zo veel risico te hebben op het krijgen van dementie dan mensen met een hoog genetisch risico. ‘Wat voor genetisch risico je ook hebt, je kan zelf een groot verschil maken in het verminderen van het risico op dementie door goed voor je hart te zorgen’, zeggen de onderzoekers.

Ze bekeken ook hersenafbeeldingen van meer dan 12.000 deelnemers en vonden wijdverbreide schade in de hersenen bij mensen met meer dan één hartaandoening. Daarentegen was een hoog genetisch risico alleen gekoppeld aan achteruitgang in specifieke delen van de hersenen.

Bron: Universiteit van Exeter